Hrana i piće

Acai bowl, zdravi doručak za energiju tokom cijelog dana

Acai bowl, zdravi doručak za energiju tokom cijelog dana
Foto: Freepik | Acai bowl, zdravi doručak za energiju tokom cijelog dana

U svijetu zdrave prehrane trendovi se stalno mijenjaju, a već neko vrijeme među najpopularnijim idejama za zdravi doručak je Acai bowl, savršeno, osvježavajuće jelo od voća.

Acai bobice spadaju u superhranu, jednu od najzdravijih namirnica tamnoljubičaste boje, koje obiluju antioksidansima, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, željezom, vlaknima i proteinima.

Na naše prostore dolaze u obliku praha ili zamrznutog pirea, od kojeg se prave ukusni voćni obroci. Inače acai bobice rastu kao plod palmi i rasprostranjene su najviše u Brazilu, gdje ih nazivaju bobicama ljepote, jer povećavaju energiju i imunitet, ubrzavaju metabolizam, što utiče na izgled, stanje kose i noktiju.

Acai bowl u stvari je vrlo sličan smutiju, ali puno gušći, jede se kašikom, a poslužuje se u zdjeli posut raznim sastojcima po želji, poput zobenih pahuljica, svježeg ili suvog voća, sjemenki, orašastih plodova…

Najbolje od svega je što za ovakav doručak možete iskombinovati sve što imate u kući, tako da zapravo nema tačnog recepta.

Acai bobice

* Acai bobice među odabranom su hranom koja ima najveći broj antioksidanata. Među njima je i elaginska kiselina, koja može obrnuti ili usporiti neke od najčešćih procesa starenja.

* Uz antioksidanse poput elaginske kiseline acai bobice bogate su i vitaminom C, koji pomaže u borbi protiv virusa i prehlade. Neke studije su čak pokazale da acai bobice mogu biti korisne u prevenciji karcinoma.

* Bogate su vlaknima, koja pomažu u radu probavnog sistema.

* Obrok s voćem i acai bobicama savršen je doručak, a zbog svih vitamina i antioksidanata u acai bobicama dobićete porast energije koji nam je potreban ujutro.

 

Recept

Sastojci:

1 banana

šaka smrznutih borovnica

1 kašika Acai praha

1 kašika chia sjemenki (prethodno potopljene)

1 kašika zobenih pahuljica

10 indijskih oraščića

1 kašika kokosovog brašna

5 datula

kokosovo mlijeko (može i rižino, zobeno, bademovo)

Dodaci:

borovnice, maline, jagode, banane, kivi, breskve

zobene pahuljice

drobljena kakao zrna

orašasti plodovi

Pripema:

Sve sastojke smiksajte u blenderu, ali pazite da ne stavite previše mlijeka da ne bude prerijetko. Smjesa mora biti gusta i kremasta poput pudinga. Voće koje izaberete isjeckajte, pa poslažite po jednoj strani zdjele, uz njega pospite malo zobenih pahuljica, pa malo chia sjemenki i tako redom dok ne prekrijete cijelu površinu.

Sastojci se mogu prilagođavati pa ako na primjer imate zaleđeno šumsko voće, izvrsno će se uklopiti u ovaj doručak, kao i sjemenke suncokreta i bundeve, konoplje, nasjeckani orašasti plodovi, kokosovo brašno, nasjeckana čokolada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije