Hrana i piće

Ako kupiš kuću iz doba prohibicije, vjerovatno ćeš naći viski

Ako kupiš kuću iz doba prohibicije, vjerovatno ćeš naći viski
Foto: Instagram | Ako kupiš kuću iz doba prohibicije, vjerovatno ćeš naći viski

Kada su Nik Dramond i Patrik Bejker kupili stogodišnju kuću u državi Njujork znali su da je riječ o objektu koji je izgradio zloglasni krijumčar alkohola iz vremena prohibicije u Sjedinjenim Državama. Jedino nisu očekivali da se u njoj još uvijek nalaze boce viskija iz tog vremena.

Stogodišnja kuća je vapila za temeljnim renoviranjem, te su novi vlasnici u oktobru otpočeli opsežne radove i otkrili da legenda o prohibiciji nije daleko od istine, jer su u zidovima kuće otkrili više od 66 flaša viskija iz tridesetih godina 20. veka.

Dramond je cijelu otkrivalačku akciju detaljno dokumentovao u objavama na društvenim mrežama.

We’ve begun cataloging the booze! Out of the initial bottles found, about 13 are full. But 4 of those have tops in...

Posted by Bootlegger Bungalow on Wednesday, November 25, 2020

"Ne mogu da vjerujem da su te priče tačne! On je stvarno bio švercer alkohola! U stvari, mislio sam da su to samo zanimljive priče, ali graditelj naše kuće je stvarno bio švercer viskija“, uzbuđeno je objavio Dramond govoreći o vlasniku koji je kuću podigao 1915. godine.

Par je kuću kupio u mjestu Ames, udaljenom oko tri sata od Njujorka prije skoro godinu dana, ali su tek nedavno započeli renoviranje, piše Si-En-En.

Dramond koji je inače dizajner i konzervator, objašnjava kako je uklanjao spoljne lajsne duž temelja kuće, kada je tajanstveni paket ispao.

"Gledam, a svuda ima sijena, ima papira i stakla ... vidim još jedan paket i to je ova flaša viskija“, dodaje Dramond.

Nastavio je potragu i uspio da pronađe još nekoliko paketa ispod dasaka oko temelja. Sakrivenih boca je bilo i u drugim dijelovima kuće.

"Najprije smo pronašli sedam paketa sa po šest flaša u zidu, a zatim još četiri, za manje od nedjelju dana još nekoliko“, otkriva Dramond.

Sve flaše su bile sa etiketom škotskog viskija Old Smuggler Gaelic koji se proizvodi do danas. Svaka flaša je bila umotana u papir i slamu pa upakovana u kutiju.

Prvobitni vlasnik kuće je bio Nijemac poznat kao grof Adolf Humpfner. Pošto su proučili novinske članke iz vremena s početka 20. vijeka i razne internet portale, novi vlasnici su otkrili da je Humpfner bio poznat kao veoma tajanstven stanovnik Amesa upleten u mnoge skandale. Iznenada je umro i za sobom ostavio švercovani viski, kao i imovinu veoma sumnjivog porijekla.

bootleggerbungalow/Instagram
bootleggerbungalow/Instagram

Novi vlasnici kuće i srećni pronalazači namjeravaju da sve flaše koje su pronšli, a bile su prazne ili su do pola isparile ostave kao suvenire u kući, a flaše koje su pune prodaju.

Početna cijena jedne flaše je oko 1.000 dolara i, po posljednjim podacima, ima ih 13. Ipak, otkrili su i da će jednu zadržati da sami isprobaju ukus.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije