Hrana i piće

Baget postaje dio francuskog kulturnog nasljeđa

Baget postaje dio francuskog kulturnog nasljeđa
Foto: N.N. | Baget postaje dio francuskog kulturnog nasljeđa

Francuska je predložila da se tradicionalni francuski hljeb baget uvrsti na Uneskov spisak kulturnog nasljeđa.

Prema podacima internet stranice "Planetoskop", u Francuskoj se svake godine pojede oko 10 milijardi bageta. Međutim, u Francuskoj se od 1970. godine zatvorilo oko 20.000 pekara, jer kupci obično odlaze u supermarkete, u kojima se uglavnom prodaju bageti koji se ne prave na tradicionalan način.

Osim uvrštavanja na Uneskovu listu Svjetske baštine, takav status donosi i zaštitu tradicije, znanja i vještina, kako se ne bi vremenom zaboravili.

Francuski pekari smatraju da će zaštita bageta sačuvati umjetnost koja se prenosi sa generacije na generaciju i da će zaštititi francuski proizvod od plagijatora.

"Takvo zvanje će utješiti pekare i ohrabriti sljedeću generaciju", izjavio je za Rojters Mikael Rejdele, vlasnik osam pekara.

Predsjednik udruženja pekara Dominik Anrakt rekao je Rojtersu da postoji zabrinutost da se tradicionalno pravljene vekne sve više zamjenjuju onim koje se proizvode na veliko i prodaju u supermarketima, prenio je BBC.

Unesko će odluku o novoj listi donijeti krajem 2022. godine, a na njoj se nalaze i takmičenje u košenju trave u BiH, festival fenjera u Južnoj Koreji i kultura saune u Finskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije