Hrana i piće

Belini koktel, savršena kombinacija breskve i proseka

Belini koktel, savršena kombinacija breskve i proseka
Foto: N.N. | Belini koktel, savršena kombinacija breskve i proseka

Klasičan italijanski koktel - belini - jasno definisanog ukusa kreirao je Đuzepe Ćiprijani, vlasnik "Harry's Bara" u Veneciji, 1934. godine, a u njemu je sažeo pire bijelih bresaka i proseko, lagano i elegantno vino voćnog ukusa.

Nazvao ga je belini jer je imao specifičnu roze boju, istu kao toga koju je nosio svetac na jednoj slici Đovanija Belinija, čuvenog umjetnika iz 15. vijeka. Danas je isključivo važno da se koktel izrađuje od kvalitetnih sirovina, te njegova boja zavisi od boje breskve od koje se pravi.

Tako je Ćiprijanijev bar postao stjecište bogatih i slavnih - u različitim su godinama zabilježene posjete Čarlija Čaplina, Orsona Velsa, Aristotela Onazisa, Vudija Alena, kao i okrunjene osobe od španskog kralja Alfonsa XIII do britanskog princa Čarlsa.

Iz Venecije se pronio glas o ukusnom koktelu, te ga danas konzumiraju ljubitelji ovog pića širom svijeta, a upisan je na listu službenih koktela IBA (Internacionalne organizacije konobara) kao jedan od najčešće rađenih koktela na svijetu.

Recept:

Sastojci:

700 ml proseka

300 ml pirea od bresaka

Priprema:

Sipajte pire od bresaka u čašu za šampanjac, a zatim polako dodajte proseko i sve lagano promiješajte kašikom. Važno je da sastojci budu jako hladni jer u to piće ne bi trebalo da dodajete led. Originalni recept nalaže da ovaj koktel ne pravite u blenderu jer ćete izgubiti finu teksturu voća i božanstvene mjehuriće.

Za pire od bresaka

Ogulite breskve i  potopite ih jednu po jednu u 250 ml vode sa 30 ml soka od limuna. Izmiksajte sve sa četiri kockice leda i kašikom kristal šećera kako biste uspostavili ravnotežu sa količinom šećera u voću.

Pjenušavo vino

Proseko je lagano, elegantno pjenušavo vino voćnog ukusa, a dok ga pijete, osjetićete ukus grožđa, jabuke, kruške i badema, a ponekad i nagovještaj grejpfruta ili limuna. Sve to prati plemenita blago gorka cvjetna završnica.

Često ga upoređuju sa šampanjcem, ali to nije ispravno jer, iako je prva polovina tehnološkog postupka ista, razlikuju se po mnogo čemu, od izbora sorti, preko samog postupka proizvodnje, pa do finalnog proizvoda.

Osim toga, proseko je i mnogo jeftiniji, što dodatno doprinosi njegovoj popularnosti, često pitkiji i pogodniji za svakodnevno uživanje. Proizvodi se u više stilova, od suvog do slatkog, ali i u različitim apelacijama i regionima. U svakom slučaju, proseko je uvijek i svuda, zbog svoje svježine i nepretencioznosti, ali i zbog pristupačne cijene, najomiljeniji pjenušac u Italiji i svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije