Hrana i piće

Britanci proizvodili pivo prije nove ere?

Britanci proizvodili pivo prije nove ere?
Foto: N.N. | Britanci proizvodili pivo prije nove ere?

​Arheolozi koji rade na projektu proširenja puta "A14" u Engleskoj vjeruju da su pronašli dokaz da je prvo pivo u Velikoj Britaniji proizvedeno u gvozdenom dobu.

Tokom radova na putu, iskopani su mali dijelovi ugljenisanih ostataka iz procesa pravljenja piva, koji bi mogli da potiču iz 400. godine prije nove ere, te arheolozi smatraju da se radi o pravljenju piva u gvozdenom dobu.

Šef arheološkog tima kompanije "Auto-putevi Engleske" doktor Stiv Šerlok izjavio je da je poznato da su drevni narodi koristili proces pravljenja piva kako bi pročistili vodu.

"Međutim, ovo je potencijalno najraniji dokaz ovog procesa u Velikoj Britaniji", napomenuo je Šerlok.

U projektu učestvuje 250 arheologa, a arheobotaničar Lara Gonzales, koja je pronašla "novi fascinantan dokaz o pivu", izjavila je da je nakon pregledanja dokaza znala da je ovo otkriće "nešto posebno", javio je "Sputnjik".

"Mikrostruktura ovih ostataka jasno se promijenila u procesu fermantacije i vazdušni balončići tipični za takav proces formirali su se prilikom ključanja i pasiranja tokom procesa proizvodnje piva", istakla je Gonzalesova.

Ona je uporedila istraživanje sa "traženjem igle u plastu sijena", ali je naglasila da je za arheobotaničara nevjerovatno uzbudljivo da identifikuje ostatke ovakvog značaja i da učestvuje u otkrivanju fascinantne istorije zemljišta engleske grofovije Kembridžšir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije