Hrana i piće

Čeri paradajz: Najukusnija dekoracija

Čeri paradajz: Najukusnija dekoracija
Foto: N.N. | Čeri paradajz: Najukusnija dekoracija
N.N.

Čeri paradajz naziv je svih sorti i hibrida ovog povrća koji daju male plodove. Veličine su kao krupna trešnja, pa otuda i potiče njihov naziv, s obzirom na to da na engleskom jeziku riječ cherry znači trešnja.

Neki ga nazivaju i koktel paradajz. Najčešće je crvene boje, ali može biti i narandžast, žut ili bordo.

Takođe, njegov ukus varira od kiselkastog do slatkastog. Ova sorta paradajza može da se pojede u jednom zalogaju, što znači da na veoma brz i jednostavan način u naš organizam unosimo korisne supstance koje posjeduje.

Čeri paradajz doprinosi zdravlju i ljepoti kože, prije svega zahvaljujući vitaminu C koji učestvuje u izgradnji kolagena, proteina neophodnog za formiranje vezivnog tkiva. Provitamin A i likopen doprinose zaštiti od sunčevog zračenja, a vitamini Bkompleksa hrane ćelije.

Kada želite da ga iskoristite za dekoraciju, čeri paradajz je pravo osvježenje na trpezi.

Pored toga što se njegovi sitni plodovi koriste u pripremanju jela, salata i za dekoraciju hrane, on služi i kao zanimljiv ukras u domu.

Gaji se u saksijama i žardinjerama, kao i u povrtnjacima i plastenicima. Kombinovanjem s drugim povrćem, začinskim i ljekovitim biljkama, moguće je napraviti neobičan vrt na terasi ili balkonu.

Čeri paradajz se može gajiti tokom cijele godine u povoljnim vremenskim uslovima. Ako se uzme u obzir broj plodova, odnosno prinos po biljci čeri paradajza i njegova cijena na tržištu, može se doći do zaključka da je ova biljka isplativa.

Sjetva rasada obavlja se u različitim terminima, u zavisnosti od vremena kada proizvođač želi da iznese biljku na otvoreno polje ili je rasadi u zaštićenom prostoru.

Za sjetvu rasada treba koristiti selekcionisano i kvalitetno seme.

Neophodno je da sjeme bude dezinfikovano, jer se određene bolesti prenose sjemenom. Sije se u toplim, mlakim ili otvorenim lejama, tunelima i savremenim plastenicima.

U našim klimatskim uslovima, sjetva se obavlja oko 15. februara ukoliko se iznosi na otvoreno polje ili od sredine do kraja januara ukoliko se gaji u zaštićenom prostoru. Sjeme najatraktivnijih varijanti čeri paradajza obično nije dobro za čuvanje, jer se sljedeća generacija po pravilu "izjalovi".

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije