Hrana i piće

Cheesecake na štapiću, neobična ljetna poslastica

Cheesecake na štapiću, neobična ljetna poslastica
Foto: N.N. | Cheesecake na štapiću, neobična ljetna poslastica

Cheesecake je jedan od najomiljenih kolača ljubitelja poslastica, a njegova hladna verzija na štapiću idealna je za ljeto. Iako nije novost, cheesecake na štapiću ovog je ljeta zavladao društvenim mrežama. Osim što se jednostavno priprema i fotogeničan je, pa ne čudi što je ponovo postao gastro-trend.

Male poslastičarnice i kamiončići sa ovom poslasticom nalaze se širom svijeta, a zajednička im je upravo ideja ulične hrane, odnosno uživanje u cheesecakeu na štapiću na otvorenom.

Ovu neobičnu poslasticu dobićete tako što klasični cheesecake izrežete na uobičajene trouglaste oblike, u njih zabodete štapić, dodatno ih ohladite (ponekad čak i zamrznete) te ih prije služenja umočite u rastopljenu čokoladu i posipate različitim dodacima - sjeckanim orašastim plodovima, smrznuim ili svježim voćem, kokosom, komadićima čokolade, bombonama, keksom... I zatim u finom kolaču možete uživati kao u sladoledu.

Ovaj ljetni desert nije teško napraviti kod kuće - potrebno je napraviti klasični cheesecake, a dalji postupak je zaista jednostavan.

Recept:

Sastojci:

250 g mljevenog keksa

550 g krem-sira

90 g rastopljenog margarina

250 ml slatke pavlake

90 g šećera u prahu

dvije kašičice ekstrakta vanilije

razni dodaci (keks, voće, čokolada....)

otopljena čokolada po vašem izboru (tamna, bijela ili rubi...) 

Priprema:

Obložite kalup papirom za pečenje ili ga premažite omekšalim margarinom. U njega utisnite smjesu koju ste dobili od mljevenog keksa i margarina. Smjesu utiskujte u kalup dok se ne stvori ujednačen sloj, a zatim kalup stavite u zamrzivač na oko sat vremena.

Zatim pomiješajte krem-sir, slatku pavlaku, ekstrakt vanilije i šećer u prahu, te i ovu smjesu izlijte u kalup i opet ga vratite u zamrzivač na sat vremena.

Nakon što se potpuno stvrdne, narežite cheesecake na trouglove i u svaki zabodite drveni štapić za sladoled, te dobijene komade stavite u frižider.

Otopite čokoladu koju ste izabrali, izvadite kriške i svaku umočite u željenu boju čokolade i ukrasite ih dodacima. Vratite u frižider i imate spreman osvježavajući ljetni desert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije