Hrana i piće

Čimičanga, bogatstvo začina i ukusa meksičke kuhinje u jednom jelu

Čimičanga, bogatstvo začina i ukusa meksičke kuhinje u jednom jelu
Foto: N.N. | Čimičanga, bogatstvo začina i ukusa meksičke kuhinje u jednom jelu

Na početku priče čimičanga bijaše burito, a još prije bila je tortilja. Naime, čimičanga je zapravo prženi burito, a burito je tortilja zamotana oko različitog punjenja.

Za čimičangu se obično misli da dolazi iz Meksika, ali se zapravo prvi put počela pripremati u Arizoni.

Nije sigurno gdje je nastala, a dva restorana u Arizoni tvrde da su je upravo oni prvi počeli pripremati. Prva verzija govori da je Vudi Džonson, koji je radio u restoranu "El Nido", eksperimentisao u kuhinji i 1946. počeo pržiti burito, koji je ubrzo postao popularan. Kad je Vudi otvorio svoj restoran "Macayo" 1952. godine, čimičange su bile okosnica njegovog jelovnika.

Drugu priču ima restoran "El Charro", čiji vlasnici tvrde da je njihova pratetka Monika Flin jednog dana slučajno gurnula burito u posudu za prženje. Htjela je opsovati, ali budući da su u kuhinji bila djeca, ona je meksičku psovku koja počinje na "či" brzo pretvorila u riječ čimičanga, koja zapravo ne znači ništa. To je takođe bilo početkom pedesetih godina.

Naravno, moguće je da su neku verziju čimičange pripremali i Indijanci, prije dolaska Evropljana. U svakom slučaju, Arizona želi proglasiti čimičangu svojim službenim jelom, s tim se slažu i restorani "El Charro" i "Macayo", koji su 2011. godine pokrenuli i peticiju s tim ciljem. Jedan od argumenata im je da je čimičanga baš kao i Arizona kombinacija različitih kultura, u jednom divnom paketu. Zakon, međutim, još nije donesen.

Inače, "El Charro" ima i vegetarijansku čimičangu, ali i čimičangu kao desert: tortilja je napunjena povrćem, a onda pržena. A jedan restoran u Finiksu nudi i čimičange s mesom jastoga i umakom od maslaca.

Bez obzira na to što nema službeni status, čimičanga je osvojila svijet.

Recept

Sastojci:

2 supene kašike ulja

225 g mljevene junetine

1 čajna kašičica mljevenog kima

1 čajna kašičica blagog ili ljutog čilija

prstohvat sušenog origana

so, svježe mljeveni biber i prstohvat šećera

prstohvat bijelog luka u prahu

1 supena kašika glatkog brašna

225 g paradajza iz limenke

225 g crvenog graha iz limenke

6 tortilja od pšeničnog brašna

6 narezanih listova salate

6 nasjeckanih komada (mladog) luka

225 g kukuruza iz limenke

150 ml kisele pavlake

85 g naribanog sira

Priprema:

Zagrijte ulje u velikoj posudi i pržite meso dok ne dobije smeđu boju, mrveći ga viljuškom dok se prži. Dodajte kim, čili prašak, origano, so i biber prema ukusu, šećer, bijeli luk i brašno. Pržite na srednje jakoj vatri oko tri minute, često miješajući.

Dodajte paradajz i njihovu tečnost, te kuvajte na laganoj vatri 25 do 30 minuta.

Stavite oko dvije supene kašike mesa na sredinu svake tortilje. Odozgo stavite zelenu salatu, grah, luk, kukuruz i naribani sir.

Preklopite strane svake tortilje da biste napravili četvrtaste zavitke. Pazite da nadjev bude sasvim zatvoren, a tortilje možete zatvoriti i čačkalicama.

U velikoj tavi za prženje zagrijte oko 2,5 cm ulja, a zatim u ulje spustite čimičange, s preklopljenom stranom prema dolje. Pecite tri minuta, a potom ih oprezno okrenite i pecite još tri minute. Izvadite ih šupljikavom kašikom i ocijedite na papirnom ubrusu. Pecite dvije do četiri čimičange odjednom, zavisno od veličine tave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije