Hrana i piće

Cvijet koji može iznova cvjetati 75 puta

Cvijet koji može iznova cvjetati 75 puta
Foto: N.N. | Cvijet koji može iznova cvasti 75 puta

Veliki raskošni cvjetovi amarilisa ili, kako ga još nazivaju, prugastoga sunovrata ili vitezove zvijezde uljepšavaju prostor i u zimskim mjesecima.

Iako se mnogi još nisu s njim upoznali, oni koji su ga barem jednom vidjeli žele njegovom ljepotom obogatiti svoj životni prostor.

Prijevremeno buđenje prirode i pojava proljetnica kao što su visibabe i jaglaci u parkovima i vrtovima, vjerovatno vas je iznenadila, zbog toga što smo tek zakoračili u februar, međutim u isto vrijeme zasigurno razveselila, jer dolazi najljepše doba u godini-proljeće.

Prekrasan prizor rascvjetane balkonske gredice ili teglice na prozoru punog lukovičastog cvijeća – zumbula, tulipana i narcisa, rapsodija je boja i mirisa koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U moru proljetnica jedan cvijet koji će zasigurno privući vašu pažnju i koji ćete poželjeti u svojem domu ili vrtu je amarilis.

Već samo ime cvijeta govori nam koliko je poseban. Naime, ova lukovičasta biljka potiče iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka novembra pa do februara, a cvijeta u maju i junu, tako da ako mislite da ste zakasnili kako biste je posadili još niste.

Amarilis ima uske duge listove i uspravnu čvrstu stapku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvjetove u obliku trube. Cvjetovi ove atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narančastoj, crvenoj, bijeloj i dvobojnoj boji, a tolika raznolikost čine ovu biljku iznimno privlačnom.

Križanjem sorta na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvjetova.

Neke od zanimljivosti cvijeta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju promjer cvjetova do šest centimetra.

Ako se pripremate izreći sudbonosno "da" razmislite o amarilisu, jer bi se on zasigurno idealno uklopio u romantičan buket ili kao smostalna cvjetna dekoracija na stolu.

(NN/zadovoljna.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije