Hrana i piće

Da li biste probali pivo staro 220 godina?

Da li biste probali pivo staro 220 godina?
Foto: N.N. | Da li biste probali pivo staro 220 godina?

Tim istraživača u Australiji je skoro kreirao mješavinu piva od kvasca koji je pronađen u 220 godina staroj flaši piva.

Novo pivo je kreirano upotrebom agensa koji je bio u posjedu Sydney Cove olupine, a pronađen je tokom eksavacije od strane morskh arheologa tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Prema navodima, ovaj brodolom odigrao se 1797.godine na Preservation ostrvu, sjeverno od Tasmanije, tokom komercijalnog putovanja od Kalkute do Port Džeksona. Ostaci ovog incidenta uključivali su flaše premijum piva koej su se odavde izvozile za Englesku, za vojne oficire koji su radili u luci.

Upotrebom mikroba iz kvasca koji je pronađen u jednom od izvađenih dekantera, internacionalni tim istraživača, koje je predvodio Dejvid Turougud, uspio je da kreira sasvim novo pivo, koje ljubitelji mogu degustirati.

Nazvano Preservation Ale, ovo pivo kreirano je uz pomoć recepta starog 18 godina, a kažu da ono ima blag i veoma interesantan ukus. Kako kaže Turougud: "Pivo ima zaista sladak ukus – neki su ga opisali kao jabukovaču ili nešto sa svježim ukusom, a to potiče upravo od kvasca".

Ukoliko biste i vi željeli da ga probate, znajte da je dostupno u ograničenim količinama u James Squires pivarama, kao i u Queen Victoria Museum & Art Gallery u Launcestonu, na Tasmaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije