Hrana i piće

Da li je opasno podgrijavati piletinu?

Da li je opasno podgrijavati piletinu?
Foto: N.N. | Da li je opasno podgrijavati piletinu?
N.N.

Koliko ste samo puta odložili već prženu ili pečenu piletinu u frižider,pa te ostatke kasnije podgrevali za ručak? Da li ste se ikada zapitali koliko je to bezbjedno?

Stručnjaci kažu da ovo nije opasno, ali da ipak valja povesti računa o nekoliko stvari. Prije svega, neophodno je da je bacite ako je stajala u frižideru duže od tri dana. Takođe, vodite računa da je ne presušite tokom podgrijevanja - to će je učiniti nejestivom.

Lidija Bučtmen iz australijske organizacije za kontrolu hrane kaže da piletinu možete da podgrevate čak i više puta, ali uz uslov da ne dostigne temperaturu veću od 70 stepeni.

Zato je najsigurnije da to radite u rerni. Jednostavno, ubacite piletinu u rernu i upalite na 70 stepeni, a kada je izvadite prelijte je sa malo ulja kako bi bila sočnija.

Takođe, postoji i opcija podgrevanja u mikrotalasnoj, ali budite oprezni jer se u njoj često hrana ne podgrije ravnomjerno. Komad mesa možete izrezati pre stavljanja u mikrotalasnu, a onda ga podgrijati tri minuta na najvišoj temperaturi. Ostavite meso da odstoji najmanje dvadeset minuta prije posluživanja.

(Informer)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije