Hrana i piće

Da li znate idealnu temperaturu vašeg frižidera?

Da li znate idealnu temperaturu vašeg frižidera?
Foto: Pixabay | Da li znate idealnu temperaturu vašeg frižidera?

Kako bi namirnice u frižideru duže ostale svježe i jestive, potrebno je da temperatura u njemu bude podešena kako treba. Jer ako vam frižider radi na optimalnoj temperaturi, to bi vam moglo pomoći da izbjegnete mnoge bolesti do kojih može dovesti trovanje hranom.

Ukoliko hranu držite u frižideru koji je postavljen na optimalnu temperaturu, onda vam hrana može i danima stajati u takvim uslovima, a da se pritom ne razviju nikakve bakterije i da bude sigurno za jedenje.

Kada se temperatura hrane popne iznad određene temperature (4,5 °C), bakterije počnu da se eksponencijalno razmnožavaju. Da biste očuvali zdravlje i izbjegli trovanje hranom, podesite frižider na optimalnu temperaturu u skladu s preporučenim savjetima.

Američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) savjetuje da temperatura u frižideru bude manja od 4,5 °C, a u zamrzivaču ispod -17 °C.

Međutim, idealna temperatura za rad frižidera je još niža – između 1,7 i 3,3°C. Temperature iznad toga mogu biti previsoke, zbog čega se hrana može brzo pokvariti, pa ako pojedete takvu hranu, možete rizikovati trovanje ešerihijom koli ili salmonelom.

Većina frižidera ne prikazuje tačnu temperaturu nego nudi podešavanje temperature na skali od 1 do 5. Bez termometra nije moguće ustanoviti tačnu temperaturu u frižideru.

Dakle, da biste postavili optimalnu temperaturu u frižideru ili zamrzivaču, koristite termometar, piše Real Simple.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije