Hrana i piće

Dani makedonskog vina i hrane u restoranu Kaldrma 1929

Dani makedonskog vina i hrane u restoranu Kaldrma 1929
Foto: N.N. | Dani makedonskog vina i hrane u restoranu Kaldrma 1929

Restoran Kaldrma 1929, u saradnji sa vinarijom Tikveš ove sedmice organizuje dane makedonskog vina, hrane i muzike. Dani makedonskog vina su započeli juče, 26. aprila i trajaće do petka, 28.aprila, do kada će gosti Kaldrme moći da uživaju u bogatoj vinskoj i gastronomskoj ponudi.

Za ovu priliku angažovani su glavni somelijer vinarije Tikveš, Aleksandar Ristovski, šef kuhinje Blagojče Djordjiev, a za muziku su odgovorni tamburaši iz Kavadaraca, Trio Grande. Sva tri dana, u Kaldrmi vas očekuje i specijalna ponuda visokokvalitetnih vina vinarije Tikveš.

28. aprila goste restorana očekuje i veče vina, hrane i muzike, kada će moći osjetiti duh Makedonije u vinima i jelima protkanima stogodišnjim tradicijama i zaplesati uz note makedonske muzike.

Posebno osmišljen meni za ovu priliku, u šest slijedova, polazi od laganije hrane poput nekoliko vrsta sireva tipičnih za Makedoniju, u kombinaciji sa maslinama i crvenom makedonskom paprikom punjenom kozjim sirom, i ide do nekih kompleksnijih jela.

Kao uvod u ukusnu večeru, sve goste očekuje vino dobrodošlice – Temjanika Luda Mara, berba 2021, koja predstavlja nešto po čemu je Tikveš trenutno prepoznatljiv, a tiče se vina napravljenih u inoksu. U pitanju je mlado, osvježavajuće, aromatično vino sa aromama citrusa i cvjetnom aromom ruže. U kombinaciji sa platom sireva dolazi i Chardonnay Luda Mara, fin južnjački Chardonnay gdje su tipične arome i okusi južnog voća.

"Termin Luda Mara je nov u vinariji i koristiće se u sljedećem periodu kao posebna linija vina koja će imati najbolji odnos cijene i kvaliteta, i biće iskorištena da se zadovolje različiti ukusi korisnika, a da svi budu povezani sa ovim terminom. Inače, Luda Mara je rijeka koja prolazi kroz grad Kavadarci, i za nju je vezano mnogo istorijskih momenata koji će biti prikazani kroz ovu liniju", kaže Todor Grozdanov, regionalni menadžer prodaje vinarije Tikveš.

Unutar ostalih slijedova bogatog makedonskog menija, gosti će moći probati i filete tikveškog šarana, uparene sa vinom Bela Voda White, kupažom od Chardonnay i Grenache blanc-om odležalima 6 mjeseci  u drvenom buretu. Odlična kombinacija fileta koji su dosta začinjeni i imaju snažnu aromu luka sa jakim kiselinama i balansiranim alkoholom koji čine idealan spoj za sve gurmane i ljubitelje vina.

Gosti će moći probati i jelo specifično za makedonsku kuhinju: Turli tavu, kako se origialno naziva, ili junetinu sa različitim vidovima povrća specifičnih za Makedoniju i najvećim udjelom bamije u sebi, zapečenima u zemljenoj tavi. Milion različitih okusa zalivenih sa Bela Voda Red, kupažom Vranca i Plavca iz regiona. Bela Voda je specifična po toplim danima i hladnim noćima zbog uticaja rijeke Vardar koja hladi vino i na taj način se stvara mnoštvo bogatih aroma. Ovo vino je odležalo godinu dana u barik buretu i najbolje je ocijenjeno vino vinarije Tikveš, koje je za berbu 2012 dobilo 95 poena kod nauticajnijeg vinskog kritičara Roberta Parkera, i jedino je vino sa ovih prostora koje je dobilo ovu ocjenu. Vino koje će biti degustirano u restoranu Kaldrma je berba 2019.

Makedonski slijedovi uključuju i jelo koje se radi samo u regionu Prilepa – prilepski sirden. U pitanju je veoma specifično jelo – ovčija maramica punjena sa dvije vrste mesa i začinjena sa više vrsta začinskih biljaka, pečena u zemljanoj tavi. Veoma kompleksno jelo za koje je somelijer Tikveša odredio vino Barovo Red berba 2019, kupaž Kratosije i Vranca sa 15% alkohola. Veoma izbalansirani tanini i alkohol suprotstavljaju se jačini mesa i masnoće i ne dozvoljavaju joj da dođe do izražaja. Upravo zato je Barovo Red pravi izbor za ovakvu vrstu jela, budući da ga odlikuju arome i okusi suve šljive, kao i tercijarni okusi čokolade i duvana.

Za desert, sve goste očekuje posebna delicija. Makedonski kuhari će pripremiti nešto specifično za tikveški kraj, ravaniju sa slatkom od zelene smokve i sladoled od vanilije. Interesantan je tradicionalni grozdovi sirup, madžun kako ga zovu u Kavadarce, koji naglašava uticaj vina i grožđa u okusima ovog deserta. Tu je slatko od zelene smokve koje pojačava slatkoću kolaču, a kombinovaće se sa vinom Pinot Noir iz butik vinarije Domain Lepovo. Lepovo je veoma interesantna regija na 250 metara nadmorske visine, karakteristična po mnogim vjetrovima, što doprinosi da grožđe bude zdravo. Pinot Noir je južnjački i nešto je drugačiji od onog iz sjevernih djelova, a ima okus čokolade s kojim nadopunjava tikvešku ravaniju.

Za kraj kao digestive, služiće se Lozova žolta VS 45%, rakija od vina koja je odležala u hrastovom buretu čak sedam godina, zbog čega je i dobila oznaku Very Special.

Ove fenomenalne okuse će pratiti tradicionalna makedonska muzika u izvođenju tamburaša Trio Grande, koji će izvesti neke od najpoznatijih makedonskih tradicionalnih pjesama i donijeti dašak Makedonije u Banjaluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije