Hrana i piće

Datule jačaju imunitet, mišiće i vid

Datule jačaju imunitet, mišiće i vid
Foto: N.N. | Datule jačaju imunitet, mišiće i vid

Datule ili hurme imaju širok spektar zdravstvenih dobrobiti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na Zemlji. Datule su voće koje se mnogo koristi u različitim dijelovima svijeta i važan su dio ishrane u arapskim zemljama. Proizvode se u 35 zemalja na oko 2,9 miliona hektara.

Posebno su značajne za vegetarijance, jer sadrže neke organizmu važne supstance koje ne možemo tako lako pronaći u namirnicama biljnog porijekla, kao sto su "vitamini za oči" i selen. Bez obzira na to koju vrstu datula konzumirate, vaš organizam biće vam zahvalan, a evo i zašto:

Bogate su selenom

Vjeruje se da datule imaju efikasno dejstvo u liječenju raka, za šta je zaslužan selen kojeg su prepune. Ovaj moćan antioksidans sprečava i nastanak raka, jača imunitet i efikasan je u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Selen je takođe i stimulator štitne žlijezde pa njegovim nedostatkom dolazi do ozbiljnih hormonalnih promjena.

Sadrže vitamine za vid

Datule sadrže lutein i zeaksantin, "vitamine za oči". Lutein i zeaksantin se ubrajaju u grupu karotenoida, a kod ljudi ove dvije tvari filtriraju visokoenergetske talasne dužine vidljivog svjetla i djeluju kao antioksidansi, te na taj način štite mrežnjaču oka od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom.

Hrane mozak

Datule sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao "hrana za mozak". Iz tog razloga se datule preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Datule mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Datule sadrže elementarni hlor koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja.

Datule su "zdravi slatkiš"

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Dovoljno je pojesti dvije ili tri datule i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije