Hrana i piće

Delicije za potpun praznični ugođaj

Delicije za potpun praznični ugođaj
Foto: N.N. | Delicije za potpun praznični ugođaj

Badnje veče i Božić su prava prilika za isprobavanje novih kolača.

Božićni kolači pomenuti su u receptima iz perioda srednjovjekovne Evrope, u kojima su se počeli koristili tada moderni sastojci kao što su cimet, đumbir, bademi i suvo voće. Do 16. vijeka božićni kolači postali su popularni širom Evrope.

Za vrijeme praznika dolazi i potreba za bogatom trpezom, najslađim delicijama i kuhinjskim čarolijama.

Praznična trpeza je oduvijek bila spona oko koje se okupljala porodica, spajali i okupljali prijatelji, mirili ljubavnici.

Zbog toga nijedna praznična trpeza nije jednaka, svaka u sebi donosi mir, posebnost i radost, jer sve loše stvari tih trenutaka ostavljamo iza sebe trudeći se da mislimo i maštamo o lijepim stvarima i srećnim danima.

Nažalost, živimo u svijetu u kojem svi negdje jure i često nemamo vremena da zastanemo pred obavezama i posvetimo se trpezi. No "Manja" je za vas olakšala te slatke muke.

S obzirom na to da praznici trebaju ukusne zalogaje i slatke delicije, niko ne može da odoli ukusnim brusketima rađenim sa kozicama ili dimljenim lososom, rukolom i kukuruznim baguetteom, koje možete spremiti za tili čas.

Ukoliko niste ljubitelj morskih plodova, "Manja" vam predlaže da napravite hladnu platu od pršuta, kulena, sira, smokava, badema i ciabattae sa maslinama. Ili napravite bruskete sa quinoa baguettaom i kuvanim jajima, uz dodatak pršuta, kulena i šeri paradajza.

No i vegetarijanci mogu da uživaju u spojevima neobičnih ukusa. Različite vrste sireva kombinujte sa chia pecivom, suvim smokvama, bademima, čili papričicama i džemom od smokve koji možete koristiti kao umak. Vjerujte, ovo će postati kombinacija kojoj ćete se često vraćati.

Najslađi dio trpeze su slatke delicije 

"Manja" se potrudila da za svakog osmisli ponešto, tako da niko ne ostane bez svog prazničnog kolača.

Ukoliko ste ljubitelj suvog voća i tijesta, panettone je idealan izbor za vas. Italijani panettone tradicionalno jedu za božićne i novogodišnje praznike, a odlično se slaže uz prošek ili kafu.

A kako je ljubav glavni krivac za nastanak panettonea, sigurno će i vama uljepšati predstojeće praznike jer u svojoj suštini je jednostavna poslastica, a opet magična i čudesna.

A kako praznici ne mogu da prođu bez dobre čokoladne torte, ne postoji bolji prijedlog od Kraljice čokolade. Kremasta torta, rađena sa tri vrste čokolade, otkriće vam punoću ukusa i ljepotu kombinacije čokolade na nepcima. Uz crno vino savršeno će se uklopiti u zimske večeri.

"Manja" je dio vašeg komšiluka koji je sa vama i trudi se uljepšati svaki period u vašim životima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije