Hrana i piće

Dobro pivo ide uz dobru hranu

Dobro pivo ide uz dobru hranu
Foto: N.N. | Dobro pivo ide uz dobru hranu

Cilj uspješnog uparivanja je pronaći harmoniju ukusa piva i hrane.

Inače kraft piva sadrže vitamine B kompleksa, minerale Mg, Ca pa čak i antioksidanse, a imaju i određenu kalorijsku vrijednost pa se smatraju i hranom. Čak i pivari kažu da kuvaju pivo.

Novi trend je postao kombinovanje piva i hrane jer ima toliko mnogo stilova i mogućnosti unutar kojih se može eksperimentisati.

Univerzalno je pravilo da se ne treba ograničavati koje pivo ide s kojom hranom, ali generalno lakša piva idu s lakšom hranom.

Opšte pravilo je da lagana hrana ide uz svijetlo pivo, a "jača" hrana sa "smjelijim" pivom. Pržena hrana, sirevi i "bogata" hrana odlično pristaju uz gazirana piva.

Svijetlo pivo i riba:

Svjetlija piva imaju tendenciju da bolje pašu uz delikatne okuse, poput bijele ribe ili piletine, dok bogatija piva idu bolje s bogatijim okusima. Iako nekoliko spojeva hrane i piva koji bi načelno, prema svim pravilima, trebalo da funkcionišu zajedno, to nikako ne čine.

Jedna sigurna kombinacija je lagano pivo s bijelom ribom poput lista ili oslića. Svijetla boja ne umanjuje delikatne okuse bijele ribe. Ovo je izvrsno sparivanje za ljude koji nisu avanturistički raspoloženi i vole se pridržavati spajanja hrane s vinom. Zapravo, ovo je izvrstan početak za započinjanje avanture spajanja hrane i piva.

Jači okusi:

Kraft piva su nerijetko puno aromatičnija od "običnih" piva, a sama proizvodnja je skuplja prvenstveno zbog cijene kvalitetnijih sastojaka. Kraft piva se razlikuju i po pivskim stilovima, što bi značilo da se u pivo mogu stavljati i dodatni sastojci poput pšeničnog slada, zobi i laktoze. Tako da, kada je riječ o ukusima, pšenična piva se najbolje sljubljuju s prženom hranom i roštiljem, dok jača piva, kao što je IPA, idu uz masnu i kaloričnu hranu.

Crna piva su u harmoniji s mesom, a neka koja se rade sa suvim voćem i laktozom idu izvrsno i uz deserte.

Izuzetak su začinjena jela uz koja okuse najljepše gase lagana i blaga piva, ali u svakom slučaju ono što je najbitnije jeste da se ukusi nadopunjuju.

Sirevi:

U mnogim kulturama svijeta pivo i sir tradicionalno se poslužuju zajedno - u belgijskim pivskim barovima ćete uz pivo često dobiti i malo sira posutog solju, pomiješanog s mljevenim sjemenkama celera.

Pivo i sir proizvodi su sličnog porijekla i sličnog načina proizvodnje: pivo se pravi od žitarica (ječma, pšenice) i hmelja, a krave, čije mlijeko se koristi za proizvodnju sira, vrlo se često hrane upravo žitaricama i hmeljom. U proizvodnji i pivo i sir prolaze proces fermentacije i upravo su njihovo porijeklo i način proizvodnje razlog komplementarnosti njihovih okusa i mirisa.

U sljubljivanju sira i piva dopušteno je sve što odgovara nepcu, ali kao i kod sira i vina, važna je harmonija okusa pa treba paziti da aroma jednog ne nadmaši aromu drugog.

Pivo je omiljeno piće u mnogim zemljama i kulturama, a njegova istorija poznata je još od davnina. A i ko bi odolio rashlađenom pivu u vrućim ljetnim danima. Ljeti se obično piju blaža piva s manjim procentom alkohola. Što se tiče temperature, kraft piva se služe čak do sobne temperature jer upravo tada se osjete svi mirisi i arome.

Industrija je potencirala da se piva piju što hladnija jer tada osvježavaju. Međutim, to je plasirano kako bi se prikrilo ono što je loše u tim pivima, jer što je niža temperatura, naši receptori više blokiraju pa se ne osjete manjkavosti piva, nego se dobija osjećaj da nas baš to osvježava.

Kod nas:

Kada se govori o ovdašnjim navikama pivopija, uz sva piva zimi se jedu koljenica i ljuta kobasica, a ljeti rebarca i kobasice sa sirom. Burger je univerzalan i ide uz svako pivo u bilo koje doba godine.

Pivo se smatra tekućom hranom

Pivo se smatra i "tekućom hranom" jer svojim sastavom i nutritivnom vrijednošću može pridonijeti zadovoljavanju dnevnih potreba za određenim hranjivim tvarima. Od vitamina, u pivu su najzastupljeniji vitamini grupe B, a od minerala kalijum, magnezijum, kalcijum i silicijum.

Ipak, glavni sastojak piva je voda, u kojoj se nalaze otopljeni spomenuti nutrijenti, ali i biljne hemikalije, poput fenolnih spojeva, s povoljnim učinkom na zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije