Hrana i piće

Domaća granola za ukusan i zdrav obrok

Domaća granola za ukusan i zdrav obrok
Foto: N.N. | Domaća granola za ukusan i zdrav obrok

Krckavo, slatko, mirisno - granola.

Iako se na tržištu prvi put pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama 1863. godine, ova mješavina žitarica, sjemenki i orašastih plodova postala je popularna tek nakon prve polovine 20. vijeka, tačnije šezdesetih godina, kada je počeo hippie pokret, koji je zastupao zdrav život u skladu s prirodom - zbog svoje energetske vrijednosti i jednostavnosti za konzumaciju granola je postala popularna tokom festivala "Woodstock" 1969. godine.

Mješavina granole trebalo bi da sadrži kombinaciju sastojaka iz četiri grupe: žitarice (obično zob), orašasti plodovi (lješnici ili bademi), suvo voće i sjemenke (grožđice, datule, brusnice...), te med. U svakoj od grupa, odabir sastojaka je vama na volju, ali treba imati na umu da mješavina mora sadržavati podjednaku količinu sastojaka i da bi većinu mješavine trebalo da čine žitarice, kako ne bi obilovala kalorijama.

Granola je jedan od energetski najbogatijih i najzdravijih doručaka, a može se jesti s mlijekom, jogurtom ili kefirom. Ako jedete granolu kao međuobrok, u nju možete dodati i svježe voće - rezultat će biti slastan!

Recept

Sastojci:

300 g zobi ili zobenih pahuljica

80 g badema

50 g sjemenki bundeve i suncokreta

50 g grožđica

50 g isjeckanih datula

30 g sjemenki lana

1 kašičica mljevenog cimeta

2 kašike izribane narandžine kore

3 kašike maslinovog ulja

80 g meda ili javorovog sirupa    

Priprema:

U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, bademe, sjemenke, cimet, izribanu narandžinu koru i maslinovo ulje, te miješajte dok se sastojci ne sjedine. Smjesu saspite u pleh za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i raširite je po cijeloj površini. Ako želite napraviti više granole, ponovite postupak s istim količinama. Smjesu zalijete medom ili sirupom i promiješajte lopaticom. Želite li napraviti slađu i kompaktniju granolu, dodajte još meda. U rerni zagrijanoj na 160 granolu pecite 25 minuta. Kako bi granola bila potpuno hrskava i homogena, morate je miješati na svakih pet minuta. Deset minuta prije kraja pečenja dodajte grožđice i datule (zbog visokog nivoa šećera koju imaju lako pregore i stoga se treba kraće peći). Kada je pečena, granolu ohladite i spremite u hermetički zatvorene posude.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije