Hrana i piće

Domaća kuhinja: Rinflajš, najljepša "posljedica" supe

Domaća kuhinja: Rinflajš, najljepša "posljedica" supe
Foto: N.N. | Domaća kuhinja: Rinflajš, najljepša "posljedica" supe

U svakoj domaćinskoj kući na ovim prostorima se zna da ručak nije nikakav ručak dok na stolu ne zamiriše svježa goveđa ili pileća supa. Kao djeca svi su odrastali na domaćim supama naših baka i majki sa dugačkim rezancima, a miris ovog jela preplavio bi cijelu prostoriju.

U hladnijim, jesenjim danima ona dođe kao narodni lijek, koji čuva od prehlada i prija našim stomacima. Međutim, u nedostatku vremena, domaće supe se sve rjeđe kuvaju, a time se uskraćuje jedan od divnih, skoro zaboravljenih specijaliteta - rinflajš!

Riječ rinflajš potiče od njemačke riječi Rindfleisch, što znači goveđe meso. Vremenom se ova riječ odomaćila i dobila našu verziju, pa je i jelo dobilo tipičnu vojvođansku notu.

U Vojvodinu je stiglo sa Austrougarskom i tu se zadržalo i proširilo na cijeli region. Kako nije uvijek bilo goveđeg mesa, Vojvođani su jelo prilagodili pa se supa kuvala i od kokoške, guske ili patke, pa je i rinflajš sadržao ta mesa. Izvorno rinflajš se služio sa prelivom od hrena (klasičan sos ili hren pomiješan sa pavlakom), kao i sosovima koje je kuhinja Austrougarske preuzela od kuhinje Francuske. Jelo je izuzetno ukusno i zdravo i, mada se služi kao predjelo, sasvim može biti i glavno jelo.

Iako se najčešće služi sa nezaobilaznim prelivom od hrena, u nekim krajevima, uz ovo jelo priprema se sos od pasiranog paradajza, poprženog brašna na masti i mirođijom, a oni najhrabriji ga konzumiraju čak i sa slatkim kompotom. Osim glavnog sastojka, kuvanog mesa, rinflajš podrazumijeva i povrće iz supe: krompir, mrkvu i celer. Može biti glavno jelo uz dobru dekoraciju ili uvertira u neko od glavnih jela, bogate, najčešće slavske trpeze.

Ukoliko niste najsigurniji u pripremu ovog divnog jela, najbolje je da zavirite u stari bakin kuvar. Tamo sasvim sigurno zauzima jedno od počasnih mjesta. I ne zaboravite da rinflajš uvijek služite vruć.

 

Recept

Sastojci:

Za supu

1 kg junetine od rebara

3 mrkve

1 veća glavica crnog luka

1-2 peršunova korijena

1 celer

1 čen bijelog luka

nekoliko zrna bibera

2l vode

Za sos od paradajza:

1 čen bijelog luka

1 kašike brašna

3 dl soka od paradajza

list peršuna

so, biber

Za sos od hrena:

1 hren

2-3 kašike kisele pavlake

so

Priprema:

Kuvati meso s povrćem na laganoj vatri dok sve ne omekša. Procijediti. U supu zakuvati domaće rezance ili knedle od griza. Meso staviti na tanjir uz sjeckano povrće iz supe, hren (koji se oguli, sitno izrenda, posoli i pomiješa s 2-3 kašike kisele pavlake) i sos od paradajza, koji se priprema na sljedeći način. Na ulje staviti sjeckani čen bijelog luka i 1 kašiku brašna, miješati kratko na laganoj vatri da samo malo požuti (ne smije pregorjeti), u to sipati 3 dl soka od paradajza i miješati da ne bude grudvica. Ako je sok od paradajza gust, dodati vode. Posoliti, pobiberiti i dodati malo šećera i sjeckanog lista peršuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije