Hrana i piće

Pratite nas na Google news

Dva jajeta šest dobrobiti

Dva jajeta šest dobrobiti
Foto: N.N. | Dva jajeta šest dobrobiti
N.N.

Jaja su namirnica o kojoj su kružile mnoge neistine, iako je jedna od osnovnih namirnica koja je othranila mnoge naraštaje.

Od priča da izaziva povišen holesterol u krvi do toga da su izuzetno opasna ako se jedu više od tri sedmično, došlo se napokon i do priče da su zdrava, a da je holesterol koji povećavaju takozvani dobri holesterol.

Prije svega, jaja su među najhranjivijim namirnicama na svijetu. Sadrže gotovo sve vitamine i minerale, lagana su za stomak, a i veoma sita, pa ih mogu konzumirati i ljudi sa povećanom težinom, jer jedno jaje sadrži samo 77 kalorija.

Smanjuju rizik od raka dojke

Konzumiranje jaja smanjuje rizik od raka dojke za 18 odsto. Zbog obilja vitamina, minerala i aminokiselina jaja doprinose stabilizaciji nivoa estrogena.

Poboljšavaju vid

Vremenom i naše oči popuštaju, vid nam je slabiji, a pozitivno djelovanje na naš vid imaju lutein i zeaksantin, dva nutritijenta koja se nalaze u žumancetu jaja. Tako se jedenjem jaja smanjuje i rizik očnih bolesti, poput mrene i degeneracije. A pošto sadrže i značajnu količinu A vitamina, najvažnijeg za zdravlje očiju, jaja su savršena namirnica za dobar vid.

Čuvaju pamćenje

Jaja su i hrana za mozak jer sadrže sastojak holin, sastavni dio ćelijske membrane i jedan je od neophodnih sastojaka za pravilno funkcionisanje neurotransmitera. Nedostatak holina dovodi do neuroloških problema i izuzetno je bitan za mozak i pamćenje. Dokazano je da holin pozitivno djeluje na razvoj mozga bebe, zbog čega se jaja preporučuju i trudnicama.

Pomažu kod mršavljenja

Prema nekim studijama na pretilnim osobama, svi koji su jeli jaja za doručak su imali manju potrebu za jelom kasnije jer jaja sadrže proteine (bjelance) koji zasićuju, a služe u izgradnji mišića, kože, noktiju, unutrašnjih organa, pa čak i kostiju. Jedno jaje sadrži šest grama proteina, što je nešto više od 10% preporučene dnevne vrijednosti. Jaja su najlakši način da se poveća unos proteina u organizam.

Usrećuju

U jajima se nalaze esencijalne aminokiseline koje pomažu da se ublaži tjeskoba, smanji stres i poboljša raspoloženje.

Jačaju kosti i mišiće

Jaja su bogata vitaminom D i kalcijumom, supstancama važnim za zdravlje zuba i koštanog sistema. Zbog toga su dobra u prevenciji osteoporoze. Puna su proteina, koji su važni za brži oporavak mišića.

60% bjelance - Bjelance je glavni izvor proteina i aminokiselina, dok ugljeni hidrati postoje samo u tragovima. Bjelance ima mnogo manje kalorija nego žumance, te se smatra dijetalnim dijelom jajeta.

30% žumance - U žumancetu se nalaze svi vitamini i kompletne količine masti i holesterola, pa ga zato zovu i energetski depo.

10% ljuska - Ljuska se sastoji od 90 procenata kalcijum-karbonata, dok ostatak čine druge organske materije i proteini

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije