Hrana i piće

Evo gdje da držite luk da bi bio svjež mjesecima

Evo gdje da držite luk da bi bio svjež mjesecima
Foto: Pixabay | Evo gdje da držite luk da bi bio svjež mjesecima

Crni i bijeli luk su namirnice koje gotovo svakodnevno koristimo u našoj ishrani. Bilo da ih više ili manje volite, domaćinstva ih uvijek imaju jer su neizostavni sastojci u brojnim jelima. Uz ove savjete, crni i bijeli luk mogu trajati do pet mjeseci.

Ipak, ako ih ne skladištite kako treba, oni mogu da izgube svoju svježinu i da počnu i prije vremena da trunu. Zato je najbolje da im nađete ono pravo mjesto gdje mogu ostati svježi i poslije nekoliko mjeseci i nećete imati bojazni da će "propasti". Mnogi ih uglavnom drže u frižideru, piše "Express", ali to je greška. Mišljenja su da će tako duže trajati posebno tokom ovih toplih mjeseci. A to je upravo najgore mjesto gdje možete držati.

Na taj način, crni i bijeli luk će biti više izloženi vlazi i hladnoći, što će skrob u crnom luku pretvoriti u šećer i tako može postati mekan i pokvaren.

Takođe, bijeli luk u frižideru može početi da klija što će rezultirati bezukusnosti.

Kulinarski specijalista za voće i povrće, Ejdi Mirdal Miler, kaže da je najbolje mjesto za držanje bijelog i crnog luka neko suvo mjesto u kuhinji poput fioke.

"Crni i bijeli luk je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mjestu, ali je jako važno da to mjesto bude i suvo", rekla je ona.

Po želji možete ga držati i na radnoj površini i što dalje od sunčeve svjetlosti, ali to mjesto nikako ne treba da bude pored šporeta, ali i držite ih podalje od mjesta gdje držite voće. Prema savjetima specijaliste ne treba držati bijeli i crni luk ni blizu krompira jer ovo krtolasto povrće može da upije oštar miris obje vrste luka.

Naravno, kada ih kupujemo, ubacujemo ih u kese, ali po dolasku u kuću, trebalo bi da ih izvadite iz plastične kese, pa ih prebacite u papirnatu. Tako se neće nakupiti vlaga i neće izazvati truljenje, prenosi "Krstarica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije