Hrana i piće

Evo za šta možete iskoristiti sjemenke avokada

Evo za šta možete iskoristiti sjemenke avokada
Foto: Pixabay | Evo za šta možete iskoristiti sjemenke avokada

Avokado ne spada u jeftine namirnice, a iskoristiv je 100%. Zašto bi bacali njegovu sjemenku u kantu kada i nju takođe možemo upotrebiti, a evo i kako!

Sjeme avokada ima baktericidna i fungicidna svojstva. To znači da su u stanju da neutrališu različite štetne mikroorganizme. Osim toga, sjemenke sadrže saponine koji podstiču naš metabolizam i pomažu našem telu da se oslobodi "lošeg" holesterola. Osim toga, ovi proizvodi sadrže kalcijum, magnezijum i vitamin C.

Veoma je preporučljivo koristiti sjemenke avokada kao kozmetički proizvod ili dodatak ishrani.

Kako pripremiti sjeme avokada?

Prije nego što skuvate sjeme avokada, morate oguliti smeđu kožu i ostaviti da se sjeme osuši. Izrendajte koru, pa stavite u rernu oko sat vremena na niskoj temperaturi. Što se tiče koštice, možete je peći bez rendanja (oko 2 sata), zatim oguliti kožu i narendati pulpu koštice. Nije preporučljivo jesti svježe sjeme.

Kako koristiti sjemenke avokada kao kozmetički proizvod

Zahvaljujući svom antibakterijskom dejstvu, sjemenke avokada se odlično nose sa aknama, masnom kosom i peruti. Takođe imaju dobar uticaj na našu boju kože i zdravlje kose.

Recepti:

Piling:  Pomješajte rendane sjemenke avokada sa mljevenom kafom, dodajte morsku so i nježnim pokretima nanesite na kožu. Krema za bubuljice: Pomješajte toplu vodu i narendano sjeme dok smjesa ne izgleda kao pasta. Nanesite tretman samo na bubuljice i ostavite 4-6 minuta. Maska za lice: Izrendanu košticu pomiješati sa glinom u prahu, dodati malo vode i nanijeti na lice izbjegavajući nanošenje na područje oko očiju. Nakon 15 minuta operite lice i nanesite hidratantnu kremu. Ispiranje kose: Dodajte vodu u šerpu sa narendanim sjemenkama avokada. Vodu kuvajte na niskoj temperaturi 30 minuta. Filtrirajte smesu i isperite kosu ovom vodom nakon što je operete.

Kako ga koristiti kao dodatak ishrani:

Preporučuje se da konzumirate sjemenke avokada ako patite od gojaznosti, ateroskleroze ili imate problema sa krvnim pritiskom. Možete ih jesti i ako imate upale (na primjer, grip) ili probavne smetnje. Rendane sjemenke se obično dodaju u salate, smutije i druga jela.

Recepti:

Salata: Sve vrste salata imaju odličan ukus sa rendanim sjemenkama avokada, ali preporučujemo da miješate prah sjemenki sa povrćem i avokadom. Isijecite omiljeno povrće na komade i dodajte malo praha. Po želji možete dodati i jaja, kuvano meso ili ribu. Smuti: Umutite 2 šolje bademovog mlijeka, bananu, celer, spanać i 1 kašičicu praha sjemenki avokada u blenderu. Uzgred, možete koristiti bilo koji drugi recept koji volite, ali imajte na umu da su sjemenke avokada prilično gorke, pa je bolje dodati nešto slatko. Kremasta supa: Propržite luk, dodajte pulpu avokada i 15 žlica čorbe od povrća. Sačekajte da supa proključa i umutite je u blenderu. Sipajte supu u činije i pospite je rendanim sjemenkama avokada.

(Novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije