Hrana i piće

Evo zašto razdvajamo tečne od suvih sastojaka kada spremamo kolače

Evo zašto razdvajamo tečne od suvih sastojaka kada spremamo kolače
Foto: Pexels/Pixabay | Evo zašto razdvajamo tečne od suvih sastojaka kada spremamo kolače

​Bez obzira da li ste početnik u kuhinji ili ste već iskusni, sigurno ste se sreli sa receptom koji zahtijeva da se posebno pomiješaju tečni, a posebno suvi sastojci.

Ako ste nekada ovaj dio recepta ignorisali kako biste uštedejli vrijeme i smanjili količinu prljavog posuđa znate da vam kolač nije ispao onako kako bi trebalo.

Tajne spremanja kolača?

Neki će vjerovatno da kažu da nema pretjeranog smisla odvajati sastojke jer će ionako završiti u istoj posudi na kraju.

U kuvaru "Robicelli’s: a love story, with cupcakes" vrlo su detaljno i ilustracijama objasnili zašto je važno odvajati sastojke.

Na slikama je prikazano kako se brašno, odnosno skrob, skuplja u grudice kad se navlaži. Ako prethodno u posudi pomiješate suve sastojke, omogućujete ravnomjernu distribuciju svih sastojaka u smjesi i na taj način se spriječili da se naprave grudvice u brašnu.

Ako to ne učinite i sve sastojke ubacite odjednom, sastojci se neće ravnomjerno rasporediti. Na kraju ćete imati grudvice skroba na površini koje stvaraju barijeru zbog koje brašno u središtu grudvice ostaje tvrdo i suvo jer se nije spojilo sa vlažnim sastojcima.

Tehnički, i takvu situaciju još možete popraviti, ali treba da se uloži dodatni trud, a opet nećete dobiti proizvod kakvom ste se nadali. Moraćete da mutite tijesto kako biste razbili grudvice, a zbog toga će ono na kraju biti gumeno i tvrdo, prenosi Magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije