Hrana i piće

Farbanje jaja namirnicama iz kuhinje

Farbanje jaja namirnicama iz kuhinje
Foto: Pixabay | Farbanje jaja namirnicama iz kuhinje

Svake godine djeca i odrasli tradicionalno boje jaja na Vaskrs na različite načine, te svojim idejama zadivljuju mnoge.

Međutim, dekorisanje vaskršnje trpeze zna biti dosta dugačak, skup i komplikovan proces. Vještačke boje za jaja i dekorativni materijali mogu biti preskupi. Naše kuhinje su prepune prirodnih boja za farbanje vaskršnjih jaja. Namirnice poput crvenog kupusa i luka pretvoriće obična bijela jaja u prava mala remek-djela. Većina prirodnih boja koristi se tako što odabrane namirnice treba kuvati zajedno sa jajima i ostaviti da se sve zajedno ohladi. Što jaja budu duže u obojenoj tečnosti, to će boja biti intenzivnija.

Farbanje jaja crvenim vinom

Bojenje jaja crvenim vinom je najjednostavniji proces, a rezultat koji dobijete je zaista savršen. Naime, sve što treba da uradite je da skuvate jaja u crvenom vinu. Kada su skuvana do kraja, šerpu pomjerite sa vatre i ostavite da sve zajedno odstoji preko noći. Sutradan, jaja izvadite iz vina, operite, te poslužite. Zbog tamne boje ovog alkoholnog pića, jaja će postati tamno ljubičasta, a zbog oslobađanja šećera i kristala iz vina, po sebi će imati predivne šljokice, koje se najbolje vide na dnevnoj svjetlosti.

Farbanje lukovinom

Ukrašavanje jaja lukovinom za Uskrs je jedno od najstarijih ali i najzdravijih načina ukrašavanja. Sve što treba da uradite je da uzmete vanjske listove crvenog luka te ih zajedno sa jajima stavite u vodu za kuvanje. Zahvaljujući boji koju pušta luk, jaja će poprimiti predivnu crvenu nijansu.

Međutim, ako ste među onima koji vole detalje, onda treba da u bašti uberete koji list djeteline ili bilo koje ukrasne trave, te ih pažljivo obložite na jaja, a potom obmotate jaja providnom najlon čarapom. Na taj način ćete dobiti predivne šare bež boje.

Ovaj tradicionalni način bojenja jaja za Vasrks će vam sigurno vratiti uspomene na srećno djetinjstvo, a sigurno ćete se prisjetiti kako je to vaša baka radila na ovaj sretan praznik. Takve uspomene ćete ovom tradicionalnom tehnikom bojenja prenijeti i svojoj djeci koja će sigurno uživati u ovom kreativnom procesu.

Farbanje voćnim sokovima

Jaja je moguće ofarbati u prirodnim voćnim sokovima.

Evo koje boje možete dobiti na koji način:

Pink boja – kuvanje jaja u soku od cvekle i borovnice

Jarko crvena boja – sok od višanja zajedno sa višnjama iz konzerve.

Tirkizna boja – kuvanje jaja sa ljubičastim kupusom

Farbanje jaja kurkumom

Ukoliko su vam dosadile crvene nijanse, te bi voljeli da dodate veselije boje u vašu vaskršnju korpicu, onda je ova metoda idealna za vas. Sve što treba da uradite je da stavite jaja da se kuvaju, a potom u vodu dodate sedam kašika kurkume ili šafrana, kao i dvije kašike bijelog sirćeta. Nakon kuvanja, ostavite jaja da odstoje u toj vodi nekoliko sati, ili preko noći. Jaja će poprimiti jarko žutu boju, iako niste koristili nikakve vještačke boje.

Farbanje jaja kafom

Farbanje jaja u smeđu boju nikada nije bilo jednostavnije. Sve što vam treba je dvije kašike domaće mljevene kafe, jedna džezva skuvane kafe kao i malo bijelog sirćeta. Položite jaja u ovu smjesu i kuvajte dok ne poprime predivnu smeđu nijansu.

(Bljesak.info)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije