Hrana i piće

"Gastro-turizam" u organizaciji "Kuhinjice": Plejada dobre hrane i zabave u gradu na Vrbasu

"Gastro-turizam" u organizaciji "Kuhinjice": Plejada dobre hrane i zabave u gradu na Vrbasu
Foto: Ustupljena fotografija | "Gastro-turizam" u organizaciji "Kuhinjice": Plejada dobre hrane i zabave u gradu na Vrbasu

Gastro-turizam je u svijetu znatno u porastu i postao je jedan od najdinamičnijih segmenata turizma.

Izvještaj "United Nations World Tourism Organization" (UNWTO) pokazao je da samo u Evropi potražnja za eno-gastro turističkim ponudama i rutama čini 600.000 putovanja svake godine. "Kuhinjica" je potencijal gastro-turizma prepoznala već odavno i stoga je u njihovoj organizaciji održan sedmi "Gastro-turizam" s adresom u gradu na Vrbasu.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Druženje medija na kojem se prikazuje serijal "Kuhinjica" i medija prijatelja ove kuće počelo je još u četvrtak, i to baš na slavu grada (Spasovdan), gdje je više od 25 banjalučkih restorana izložilo svoje specijalitete na stolu dugačkom čak 50 metara postavljenom ispred Hrama Hrista Spasitelja. Sve je bilo u znaku bogatog kulturno-umjetničkog programa, dobre hrane i pića, ali i veselih i srećnih šetača koji su ujedno postali slavski gosti i koji su uživali u krajiškim specijalitetima, kao i nekim novim kulinarskim idejama. Ovom prilikom organizovano je i takmičenje za najljepšu slavsku pogaču, a veče su dodatno uljepšali maturanti koji su u svojoj mladosti i sjaju defilovali baš pored crkve i svečanosti dali još veći ugođaj.

Zorica Đukić, direktorica "Kuhinjice" za BiH, kazala je za "Nezavisne novine" da su ove i prošle godine pripremali hranu povodom proslave grada.

"Napravili smo koljivo za sve građane, a uz to i raznovrsne sendviče i kolače. Planovi su nam da poboljšamo gastro-turizam u gradu i da budemo najbolji", kazala je ona te dodala da postoji želja da gastro-turizam prošire i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

U Banjaluci su proteklog vikenda bila brojna dešavanja, kao uostalom i uvijek u ovom gradu, koji živi i diše punim plućima.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Tako su svi posjetioci ovog gastro-turističkog događaja u organizaciji "Kuhinjice" mogli da prošetaju gradom, te da glad utole na popularnom "Ćevap festu". Poslije podne je bilo rezervisano za uživanje u hotelu "Courtyard by Marriott", koji je ovo veče upotpunio savršenim delicijama u predivnom ambijentu. Tokom večeri publiku je zabavljala neprikosnovena Maja Tatić. Ovaj hotel je jedno od omiljenih mjesta u kojem odsjedaju svi koji posjećuju Banjaluku, s obzirom na to da se nalazi u srcu grada. Udaljen je 2,3 km od glavne autobuske stanice, a Međunarodni aerodrom Banjaluka nalazi se na 24 km od objekta.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Sve goste je pozdravila Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banjaluke, koja je istakla da će ovakvih dešavanja biti sve više i da će Banjaluka izaći na sam vrh liste turističkih destinacija. Kao i obično, zabava sa "Kuhinjicom" je trajala do kasno u noć, a za dobru zabavu pobrinule su se vinarije "Anđelić" i "Pajić".

Idući dan gosti su započeli u "Kuhinjici", gdje su imali kurs francuske kuhinje i, naravno, roštilja. Druženje novinara i takmičenje čiji će tanjir biti ljepši, a i puniji, pretvorilo se u sjajnu zabavu.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Nakon zabave u prostorijama "Kuhinjice" i odlične hrane, druženje se nastavilo na "Banjalučkom karnevalu", gdje se ljepoti boja, maski, muzike i veselja nije nazirao kraj.

Cilj svakog domaćina jeste pokazati se u najboljem svjetlu, a "Kuhinjica" je svakako to učinila tako što je predstavila upravo ono što odlikuje gastro-turizam, našu tradiciju, kulturu i domaći proizvod u kombinaciji sa dobrom zabavom i bogatim programom, koje je Banjaluka nudila proteklog vikenda.

Gosti su i ovaj put otišli oduševljeni domaćom hranom, tradicionalnom pripremom, brojnim autohtonim sortama vina, ljubaznošću domaćina, kulturnom, istorijskom i prirodnom baštinom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije