Hrana i piće

Gnijezdo od ptičje pljuvačke - najluksuzniji delikates na svijetu

Gnijezdo od ptičje pljuvačke - najluksuzniji delikates na svijetu
Foto: N.N. | Gnijezdo od ptičje pljuvačke - najluksuzniji delikates na svijetu

Kineska kulinarska tradicija bilježi mnoge rijetke i neobične namirnice, a među njima je i jestivo ptičje gnijezdo, koje često nazivaju istočnjačkim kavijarom. To je ujedno jedna od najskupljih namirnica na svijetu. Supa od ptičjeg gnijezda je delikates koji možete pronaći u luksuznim kineskim restoranima, a porcija košta i do više od 100 dolara.

Kinezi jedu ptičja gnijezda već vijekovima i smatraju da ima pozitivne učinke na tijelo.

Konzumiranje ovih gnijezda se smatralo simbolom bogatstva, moći i prestiža i koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini još iz vremena dinastija Tang (618 - 907. godina) i Sung (960 - 1279. godina).

Gnijezdo ptice čiope pravi mužjak u doba parenja. Njegova pljuvačka bogata je proteinima, kalcijumom i magnezijumom, zbog čega Kinezi kažu kako ova namirnica obnavlja tijelo i duh. Vjeruju i kako ova supa ima afrodizijačka svojstva, a navodno podstiče i proizvodnju kolagena.

Čiopina gumasta pljuvačka, koja je bogata kalcijumom i magnezijumom, u kontaktu sa vazduhom postaje tvrda i izgleda kao čips od čipke. No, nije to jedini razlog zašto je ptičje gnijezdo jedna od najskupljih namirnica na svijetu.

Naime, skupocjena ptičja gnijezda nalaze se na teško dostupnim mjestima te se ljudi ponekad moraju penjati i više od 150 metara u pećinama kako bi pronašli gnijezda.

Gnijezda se sakupljaju tri puta godišnje: u proljeće, ljeto i jesen, a pticama treba oko 35 dana da naprave novo gnijezdo. Takođe, sakupljači moraju paziti i da uzmu gnijezdo prije nego što ptice izlegnu jaja. Većina zarade od prodaje ne ide sakupljačima, već raznim posrednicima pri prodaji.

Postoji više od 24 različitih vrsta čiopa, a samo ih nekoliko stvara gnijezda koja se smatraju jestivim. Novi broj časopisa "Food Research International" daje rezultate analize dviju vrsta ovakvih gnijezda: bijelih i znatno skupljih crvenih "krvavih" gnijezda. Lipidi čine oko jedan odsto ovih gnijezda, ugljikohidrati 26 odsto, a proteini oko 63 odsto.

Cijena bijelih ptičjih gnijezda varira između 5.000 i 6.000 dolara po kilogramu, dok se za crveno gnijezdo može dobiti i do 10.000 dolara po kilogramu.

Gnijezda se zatim najčešće koriste za supu, ali mnogi restorani nude i desert od ptičjeg gnijezda koji košta oko 50 dolara.

Ovaj specijalitet služi se na stolovima azijskih kraljevskih dinastija, a u Kini se jede već 400 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije