Hrana i piće

Greške pri zamrzavanju hrane

Greške pri zamrzavanju hrane
Foto: Unsplash/Ilustracija | Greške pri zamrzavanju hrane
N.N.

Da li je vaš zamrzivač ponekad toliko pun hrane da ne znate ni šta je unutra? Hrana koju zamrznete zapravo može da traje prilično dugo, ali uslov je da je pravilno zamrznete.

Ali ako želite da vaša hrana zadrži svoj ukus i teksturu, morate da se pobrinute da je pravilno zamrznete i da ne pravite jednu od ovih grešaka na koje upozoravaju stručnjaci, piše Self.

Zamrzavate pogrešnu hranu

Nikada nemojte zamrzavati hranu koja je na ivici kvarenja. Takođe, hranu odmrznite samo jednom i zamrznite samo jednom. Neke namirnice su pogodne za zamrzavanje. Sva jela koja sadrže skrob neće izgledati svježe kada se odmrznu.

Bjelanca će potpuno promijeniti teksturu i postati gumena, a mliječni proizvodi kao što su mleko, jogurt i sir će se vjerovatno odvojiti. Krompir će postati brašnast. U stvari, svo povrće, osim ako nije brzo zamrznuto kao ono koje je kupljeno u prodavnici, lako će postati kašasto.

Vruću hranu stavljate direktno u zamrzivač

Filip Tijerno, doktor medicine, klinički profesor na odeljenjima za mikrobiologiju i patologiju u medicinskom centru NIU Langone, kaže da je stavljanje vruće hrane direktno u zamrzivač loše jer može da snizi temperaturu vašeg zamrzivača i slučajno djelimično odmrzne ostalu hranu. Ponovljeno odmrzavanje i zamrzavanje može podstaći rast bakterija i ozbiljno uticati na teksturu i ukus vaše hrane.

Takođe, može da izazove i prekomjerno nakupljanje leda u vašem zamrzivaču, što može biti muka za čišćenje. Da biste izbjegli sve ovo, on kaže da uvijek treba da pustite hranu da se zagrije na sobnoj temperaturi prije nego što je premjestite u zamrzivač. Samo pazite da ne ostavljate hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Ne odlažete hranu u prave činije

Meri Liz Rajt, MS, stručnjak za bezbjednost hrane, kaže da je zamrzavanje hrane u hermetički zatvorenim činijama ključno za očuvanje njenog kvaliteta. Prevelike posude će zauzeti mnogo prostora i nećete moći da odmrznete samo dio zamrznute količine.

Takođe, posude nepravilnog oblika će ostaviti dosta praznina između sebe, a u tim prazninama bi sigurno mogao da se odloži još jedan obrok. Koristite kontejnere za koje ste sigurni da se mogu zamrznuti i koji se mogu dobro zatvoriti. Ostaci će se brže smrzavati u plitkim kontejnerima, manje prostora će biti neiskorišćeno i mogu se lijepo slagati jedan na drugi.

Najbolji način da uštedite prostor u zamrzivaču je da koristite kese za zamrzavanje. Napunite kesu, izbacite vazduh i stavite je u zamrzivač dok se ne zamrzne. Zatim složite delove vertikalno jedan pored drugog, kao knjige.

Dobro je što možete običnim markerom napisati šta je u kojoj torbi.

Ostavljate hranu u zamrzivaču predugo

Profesor Tierno primjećuje da hrana upakovana u konvencionalne plastične kontejnere za skladištenje ili kese za zamrzavanje obično traje samo dva do tri mjeseca prije nego što kvalitet počne da se pogoršava.

Promjena boje izazvana oksidacijom i promrzlinama u zamrzivaču nije opasna, ali nepravilno skladištenje hrane može da uništi ukus i teksturu vaše hrane, često do tačke kada je više ne vrijedi jesti, kaže stručnjak.

Koliko god da je lijepo držati hranu u zamrzivaču zauvjek, znajte da neke stvari jednostavno neće imati isti ukus nakon što dugo sjedite u zadnjem djelu zamrzivača.

Profesionalni savjet stručnjaka je da označite hranu i napišete datum na njoj prije nego što je stavite u zamrzivač, tako da možete pratiti šta je unutra i koliko dugo je tamo.

(novosti.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije