Hrana i piće

Hrskava poslastica: Churrosi - savršen spoj tijesta, cimeta i čokolade

Hrskava poslastica: Churrosi - savršen spoj tijesta, cimeta i čokolade
Foto: N.N. | Hrskava poslastica: Churrosi - savršen spoj tijesta, cimeta i čokolade

Jeste li probali churrose? Ova španska poslastica oduševiće vas ukusom, a sastojke potrebne za pripremu finog hrskavog peciva sigurno imate kod kuće. Churrosi, poznati i kao španski uštipci, poslužuju se sa čokoladnim umakom te su pravo savršenstvo ukusa i mirisa.

Churrosi nisu omiljena poslastica samo u Španiji. Konzumiraju ih širom Francuske, Portugala, Latinske Amerike i Sjedinjenih Američkih Država, a u vrijeme praznika i adventa i u evropskim gradovima poput Amsterdama, Beča, Kopenhagena…

Legenda kaže da su recept iz Kine donijeli Portugalci, a druga teorija da su ih prvi izrađivali španski pastiri kao zamjenu za svježi hljeb. Naime, prilično ih je jednostavno zamijesiti i pržiti na otvorenoj vatri.

Karakteristične brazde churrosa dobijaju se istiskivanjem tijesta kroz otvor churrere, poslastičarske vrećice sa zvjezdastim otvorom. Prže se dok ne postanu hrskave, a zatim posipaju cimetom i šećerom. Obično se prodaju u kafićima i barovima, ali i na ulici kao brzi zalogaji. Međutim, želite li u Španiji zaista uživati u churrosima posjetite čokolaterije: tamo će vam uz svježe churrose poslužiti tamnu, gustu toplu čokoladu - kombinaciju uz koju se brojanje kalorija zaboravlja.

Želite li sami napraviti churrose sve što vam treba je brašno, voda, šećer, margarin i malo soli za tijesto te ulje za prženje.

Recept:

Sastojci:

3 jaja

1 šolja brašna

1 šolja vode

1 kašika šećera

pola šolje margarina

prstohvat soli

cimet i šećer za posipanje

ulje za prženje

otopljena čokolada

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, margarin, šećer i so. Zagrijte smjesu do vrenja, a zatim smanjite vatru i dodajte brašno neprestano miješajući. Kratko prokuvajte na laganoj vatri, a zatim pustite da se ohladi desetak minuta te dodajte jedno po jedno jaje dobro miksajući. Dobijeno tijesto stavite u poslastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom te ga u obliku štapića istiskujte direktno u veću šerpu u kojoj ste prethodno zagrijali ulje. Kratko pržite po četiri štapića odjednom dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i ponovite postupak dok ne iskoristite tijesto. Izvadite churrose na papirni ubrus, a zatim uvaljajte u smjesu cimeta i šećera. Za potpuniji užitak istopite čokoladu te u nju umačite pripremljene churrose.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije