Hrana i piće

"Hrskavi gospodin" i "hrskava gospođa" idealni za doručak

"Hrskavi gospodin" i "hrskava gospođa" idealni za doručak
Foto: N.N. | "Hrskavi gospodin" i "hrskava gospođa" idealni za doručak

Ako su vam standardne ideje za doručak dosadile, iz prijestonice vrhunske kuhinje - Francuske dolaze dvije verzije sočnih sendviča, a koji su odlična opcija za brz, zasitan i prije svega ukusan doručak.

Radi se o sendvičima naziva croque monsieur i croque madame, a koji su u Francuskoj veoma popularni. Jednostavno prevedeno, croque monsieur znači "hrskavi gospodin", a croque madame znači "hrskava gospođa".

Opisivanje croque monsieura kao francuskog sendviča sa šunkom i sirom zvuči prejednostavno. Klasični recept za croque monsieur sadrži kremasti bešamel umak, šunku, maslac i tostirani rustikalni hljeb, senf i sir ementaler ili grijer. U pripremi croque madame sendviča na vrh se dodaje prženo jaje za koje se smatralo da podsjeća na ženski šešir, pa otuda i ime.

Ako niste imali priliku isprobati ove sendviče, a treba vam i ideja za doručak, u nastavku donosimo recepte i za croque monsieur i za croque madame.

Sastojci (baza oba sendviča):

Croque monsieur

2 kašike maslaca

1 kašika brašna

180 ml mlijeka

so i biber

prstohvat muškatnog oraščića

4 kriške hljeba

4 kriške šunke

1 šolja ribanog sira

1 kašičica nasjeckanog peršina

Croque madame (dodaci)

1 kašičica maslaca

1 jaje

svježe mljeveni biber

Preliv za sendviče:

1 kašičica senfa

2 kašičice bijelog aceto balsamica

1 kašičica ljute mljevene paprike

so i biber po ukusu

Postupak pripreme (oba sendviča):

Pripremite bešamel umak. Otopite maslac u velikoj tavi, dodajte brašno i sjedinite ga s maslacem pa polako dodajte mlijeko dok smjesa ne postane glatka. Dodajte so i biber. Nakon što se zgusne ostavite sve sa strane da se malo ohladi.

Prepecite hljeb s obje strane. Na svaku stranu dodajte kašičicu ili dvije bešamel umaka. Zatim dodajte dvije kriške šunke. Preklopite sendvič drugom kriškom hljeba i prebacite ga na papir za pečenje. Na vrh stavite malo naribanog sira te preostali bešamel umak. Stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite dok se sir ne otopi i postane zlatnosmeđe boje.

Za croque madame ponovite sve isto, ali na kraju dodatno otopite maslac u maloj tavi. Dodajte jaje i pržite ga dok bjelance ne postane neprozirno i hrskavo, otprilike minut do dva. Stavite jaje na vrh sendviča.

Za izradu preliva izmiješajte senf i aceto balsamico, a zatim polako dodajte ulje. Posolite, pobiberite  i dodajte ljutu papričicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije