Hrana i piće

I ljepota na usta ulazi

I ljepota na usta ulazi
Foto: N.N. | I ljepota na usta ulazi

Kaže se da zdravlje na usta ulazi, a izgleda da je isti slučaj i s ljepotom, a magična riječ za ljepotu i mladolikost kože je kolagen. Evo gdje ga možete pronaći i zašto je toliko važan.

Koža stari i bora se usljed smanjene produkcije kolagena, ali umjesto da na vještački način pokušavate da nadoknadite manjak kolagena, dermatolozi i nutricionisti predlažu da se hranite namirnicama koje stimulišu očuvanje kolagena ili čak podstiču njegovu veću proizvodnju.

Losos

Losos i druge masne ribe, poput haringi, sardina i skuše, sadrže visok nivo omega3 masnih kiselina i pomažu da koža ostane jedra. Međutim, još jedan od razloga zašto treba konzumirati losos i slične vrste ribe je i taj što ublažavaju sve zapaljenske procese na koži. Radi se o zapaljenjima koja nisu vidljiva na površini kože, ali usljed kojih se kolagen ubrzano razgrađuje.

Ćuretina

Ćureće meso je odličan izvor proteina, koji je veoma značajan u proizvodnji kolagena, ali takođe sadrži vrstu proteina koja se zove karnozin. Ovaj protein pomaže da se uspori proces spajanja vlakana kolagena, što ga čini tvrđim, pa koža postaje neelastična.

Špinat

Špinat i drugo zeleno povrće bogato je antioksidantima. Oni imaju ključnu ulogu u održavanju nivoa kolagena jer pomažu da se neutrališu slobodni radikali, nestabilna hemijska jedinjenja, koja nastaju normalnim funkcionisanjem tijela, ali i usljed spoljnih uticaja, kao što su UV zračenje i zagađenje. Ako se zaštitimo od slobodnih radikala, štitimo i kolagen.

Borovnica

Sličan uticaj ima i bobičasto voće poput borovnice jer je bogato vitaminom C, koji takođe doprinosi i proizvodnji kolagena, ali i proizvodnji antioksidantnih materija.

SAVJETI ZA PRIPREMANJE HRANE

Kuvajte polako

Toplota koja se koristi tokom pečenja, prženja i grilovanja podstiče formiranje AGE molekula, pogotovo u hrani koja je bogata proteinima i masnoćama. Kuvanje sa tečnošću i to na niskim temperaturama pravi veliku razliku, pa se opredijelite za kuvanje i dinstanje.

Marinade

Mariniranje mesa i ribe u kiselim sastojcima, kao što su svjež sok limuna ili limete, prije kuvanja, štiti hranu od formiranja previše AGE molekula tokom pripremanja. Takođe, ove sokove možete koristiti kao dresing za salatu.

Više začina

Đumbir, kurkuma, cimet, kumin i karanfilić su odlični u suzbijanju formiranja AGE molekula. Možete ih dodati u razna jela, đumbir i karanfilić u čaj, a cimet u ovsenu kašu ili šejk.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije