Hrana i piće

Iđirot: Onaj koji produžava život

Iđirot: Onaj koji produžava život
Foto: N.N. | Iđirot: Onaj koji produžava život

Iđirot (Atorus calamus) je široko rasprostranjena višegodišnja biljka koja hiljadama godina raste na istoku - u Kini, Indiji i Japanu. Veoma je cijenjen u tradicionalnoj kineskoj medicini, a jedan car čak mu je dao ime "onaj koji produžava život".

U starom Rimu od ove biljke spravljao se balzam za očuvanje ljepote, dok se u drevnoj Grčkoj upotrebljavala za liječenje tegoba izazvanih oboljenjima probavnog trakta.

Aleksandar Veliki upoznao je iđirot, kao i biber, kad je stigao u Indiju. Južnoazijski narodi poznavali su ovu biljku hiljadu godina prije naše ere, što se saznaje iz zapisa (hijeroglifa) o staroindijskoj medicini. U 16. vijeku preko Male Azije iđirot se proširio i po Evropi.

U starom Egiptu nazivali su ga "sveta cijev" i upotrebljavali kao začin i kao dodatak medicinskim preparatima i raznim mirisima. Kao detoksikator organizma, iđirot se od davnina koristio u slučajevima kad se za uzrok bolesti nije znalo. Stanje se popravljalo brzo nakon uzimanja šoljice čaja od korijena ili nakon nekoliko kapi tinkture.

Iđirot se u Evropi prvi put spominje oko 1560. godine, a odatle je nakon otkrića Amerike prenesen na novi kontinent, gdje su ga Indijanci masovno uzgajali.

Međutim, tokom 18. vijeka primjena ove biljke počela je da jenjava pa danas uglavnom raste samoniklo i može se pronaći uz obale rijeka, močvara i potoka.

Iđirot je u narodu poznat i pod nazivima temišvarka ili vodeni božur, ima pljosnatu stabljiku koja može da naraste do jednog metra, sa dugačkim, sabljastim listovima i grozdastim cvjetovima u obliku klipa koje se sastoje od žutih cvjetića.

Ova biljka ima sedativno djelovanje pa se preporučuje u slučaju živčane napetosti, svojim divnim, aromatičnim mirisom izuzetno podsjeća na cimet te se osim u svrhe direktnog liječenja može koristiti i u kuhinji.

Podanak iđirota u modernoj medicini koristi se za pripremu tečnosti za ispiranje usta, jer uklanja zadah i sprečava upalu desni. Osim u prahu, iđirot se na tržištu može pronaći i u obliku ulja, ekstrakta i tinkture.

Ljekovita svojstva

Ova izuzetna biljka pokazala se djelotvornom u liječenju mnogih poteškoća, ali su znanja stečena većinom iskustveno. Indijski naučnici su u radu objavljenom 2014. godine u časopisu "Natural Product Research" naveli dokazana djelovanja iđirota:

reumatsko,

diuretsko,

antihelmetičko,

protivupalno,

antioksidacijsko,

imunomodulacijsko.

Iđirot se obično u narodnoj medicini koristi za liječenje:

kašlja,

grčeva,

bronhitisa,

glavobolje,

boli u zglobovima,

povećanje cirkulacije,

poboljšanje koncentracije i pamćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije