Hrana i piće

Jednostavni trikovi za uspješno roštiljanje

Jednostavni trikovi za uspješno roštiljanje
Foto: Republica/Pixabay | Jednostavni trikovi za uspješno roštiljanje
N.N.

Procvjetala priroda plus roštilj jednako je čistoj uživanciji za proljećni vikend. Praznik rada je pred vratima, pa iskoristite kvalitetno vrijeme sa svojom porodicom spremajući najfiniji prvomajski roštilj.

A da bi vam roštilj ispao što bolji, pročitajte neke trikove koji vam u tome mogu pomoći

Sve počinje s vatrom

Za dobar roštilj valja pripremiti dobar žar. To ćete postići koristite li odležane komade drva koji ne stvaraju suvišan dim. Ne štedite novac kad kupujete ugalj jer i on mora biti kvalitetan - loš ugalj takođe proizvodi višak nepoželjnog dima koji ne želite da osjetite u hrani.

Zlatno pravilo pečenja

Meso neka uvijek bude pečeno medium rare. Kad je gotovo, mora se odmoriti prije rezanja da biste sačuvali sokove o kojima se u prethodnim koracima vodili brigu. Ako meso odmah narežete, sokovi će iscuriti iz njega.

Riješite se suvišne vode

Prije bacanja na vatru meso temeljno posušite paprinatom salvetom jer će se u protivnom ono kuvati na roštilju, a ne peći što je cilj svakog pravog roštilj-majstora.

Poigrajte se okusima

Sokovi koje ste sačuvali mesu takođe daju i okus. Ohrabrite se i poigrajte začinima kako biste svoj konačni proizvod digli na jedan viši nivo kojim ćete impresionirati društvo.

Zatvorite meso

Da biste naglo zatvorili steak, temperatura na roštilju mora biti vrlo visoka. Steak pecite sa svih strana da biste u njemu sačuvali sokove koji hrane meso.

Odmorite meso

Najbolje bi bilo da steak odmarate u otopljenom maslacu s malo svježe majčine dušice ili još bolje u junećoj masti u koju ste dodali malo svježeg timijana.

(Večernji.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije