Hrana i piće

Jeste li probali šrabz?

Jeste li probali šrabz?
Foto: N.N. | Jeste li probali šrabz?

Šrabz je voćni sirup u koji se dodaje kiselina kako bi se stajanjem razvili fini okusi i arome, odnosno tekuća zimnica. Još su Rimljani i Vavilonci miješali ocat s vodom, a čak su ga i mornari nekoć pili kako bi spriječili rizik od skorbuta.

Posljednjih godina od zaborava su ga otrgnuli miksolozi i upisali na karte pića u svojim barovima.

Danas šrabz prožimaju svi okusi koje možemo zamisliti, a između svih zdravstvenih blagodati, neki kažu da pomaže i u skidanju pivskog stomaka – ili nekih drugih strateških mjesta na tijelu gdje se spremaju "uspomene" na male noćne zalogaje.

Ljeti se pije ledeno hladan uz dodatak mineralne vode ili u koktelima, a zimi može zamijeniti kuhano vino ili neki sličan topli napitak. Osim za piće, šrabz se koristi za mariniranje mesa, kao začin za salatu ili dodatak marmeladama.

Šrabz možete pripremiti od jednake količine voća, šećera i octa, ali ako vam je to previše kiseline, udvostručite količinu voća. Šumsko voće je mnogima prvi izbor, ali odlične su i jabuke, ananas, šljive, kruške – koje god želite, samo da je zrelo i slatko. Ne mora biti savršeno, ako je prezrelo ili nagnječeno samo odrežite loše dijelove. Prije pripreme voće dobro operite, ogulite te prema potrebi malo zgnječite.

Nešpricana korica limuna ili narandže, zrnca vanilije ili bibera te štapići cimeta takođe su odličan dodatak, baš kao i svježe naribani korijen đumbira, metvica ili kurkuma.

Kod odabira octa koristite blagi jabučni ili još delikatniji rižin ocat, a možete probati i vinski, dodati koju kap balzamičnog octa ili koristiti pjenušavo vino ili jabukovaču. Ukoliko izbjegavate bijeli šećer, probajte smeđi ili med.

Sastojci za šrabz:

2 šoljice sjeckanog voća

1 šoljice octa

1 šoljica šećera

Priprema:

Očistite voće i ogulite ga te narežite.

Pomiješajte nasjeckano voće i šećer u velikoj posudi koja se može dobro zatvoriti pa smjesu stavte u frižider na 4-5 dana kako bi se voće maceriralo, a otpustili sokovi. Promiješajte svakih 12 sati. Procijedite smjesu kroz gazu ili sito tako da izađe što više tekućine. Prebacite tekućinu u čistu posudu i dolijte ocat pa hladite u frižideru sedam dana prije upotrebe. Prema želji poslužite s mineralnom vodom ili kao dodatak koktelima.

(Punkufer.dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije