Hrana i piće

Jogurt tost, novi gastro-trend idealan za doručak

Jogurt tost, novi gastro-trend idealan za doručak
Foto: N.N. | Jogurt tost, novi gastro-trend idealan za doručak

Stara poslovica kaže: "Doručak ne daj nikome, ručak podijeli s prijateljima, a večeru daj neprijatelju".

Naime, struka navodi da je doručak najbitniji obrok i da predstavlja preduslov za dobar početak dana. Kada preskočite doručak, neizbježan je umor u toku dana, jer mozgu i tijelu nestane energije za pravilno funkcionisanje.

Dobar doručak uključuje mliječne proizvode, kao odličan izvor proteina i kalcijuma, integralna peciva i pahuljice, kao kompleksan izvor ugljenih hidrata. Pored ovih namirnica, ujutru je poželjno jesti voće i povrće zbog vitamina i minerala. Čest izgovor ljudi koji ne doručkuju je nedostatak vremena za pripremu obroka i žurba. Međutim, kvalitetan i zdrav doručak može se napraviti za samo nekoliko minuta.

Za koju god varijantu da se odlučite, stručnjaci kažu da se doručak ne smije preskakati - bilo da odaberete jednostavne sastojke i pripremu, slana ili slatka jela.

Ako ste u timu "nešto slatko" za doručak, a i dalje želite da je to zdrava opcija, na društvenoj mreži TikTok pojavio se takav gastro-trend.

Naime, radi se o kombinaciji jogurta sa integralnim tost hljebom i voćem, namirnicama koje možda nismo zajedno navikli konzumirati, ali pored toga što plijeni izgledom, i lakoća pripreme ovog jela je zagarantovana.

TikTok je postao društvena mreža kojoj se okreću mnogi za savjete o modi, uređenju enterijera, upoznavanju novih kultura, ali i mnogobrojnim idejama za jela. Najčešće se radi o nešto komplikovanijim jelima za koje je nužan odlazak u kupovinu sastojaka, ali recept jogurt tost je suprotnost tome, jer sastojke zasigurno imamo u kuhinjama.

Recept

Sastojci:

2 šnite tost hljeba

50 g grčkog jogurta

1 jaje

2 kašičice meda ili javorovog sirupa

cimet

voće po želji (jagode, maline, borovnice)

Priprema:

Rernu zagrijati na 180 stepeni. U maloj zdjeli pomiješati grčki jogurt, jaja i med ili javorov sirup. Po želji možete dodati kašičicu ekstrakta vanilije i malo cimeta te sastojke umiješati da biste dobili kompaktnu smjesu. Zatim pripremite voće. Kada ste sve pripremili, dvije šnite tost hljeba stavite u tepsiju na papir za pečenje i kašikom utisnite sredinu hljeba kako bi se stvorila čvršća površina na koju ćete izliti dobijenu smjesu. Zatim na vrh stavite voće. Pecite osam do deset minuta, odnosno dok rubovi tosta ne poprime zlatastu boju, a kada je gotovo, po želji pospite šećerom u prahu. Smjesa od jaja i jogurta se tokom pečenja stegne, tako da se u sredini hljeba napravi krema, a spoljni rubovi postanu hrskavi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije