Hrana i piće

Kako da slavski kolači što duže ostanu svježi?

Kako da slavski kolači što duže ostanu svježi?
Foto: Pexels/Ilustracija | Kako da slavski kolači što duže ostanu svježi?
N.N.

Sezona slava je uveliko u toku, a uskoro nam stižu i praznici.

Stoga, ovo je doba godine kada domaćice najviše prave najrazličitije kolače.

Ukoliko ste od onih koje za slavu ugoste mnogo gostiju, vjerujemo da određenu količinu kolača pripremite i po nekoliko dana unaprijed, pogotovo ako slavite i drugi i treći dan slave.

U slučaju da imate običaj ovo da radite, vjerujemo da će vam savjeti o čuvanju raznih vrsta kolača biti i više nego korisni.

Evo kako da ih održite svežim čak i nakon slave.

Hrskavi kolačići

Ovi kolačići nikako ne podnose vlagu, jer ih ona omekšava, a samim tim i gube na hrskavosti. Preporuka za njihovo čuvanje jeste da ih odložite u hermetički zatvorenu posudu i da ih u nju nikako ne stavljate prije nego što se skroz ohlade.

Kolači od dizanog, prhkog ili lisnatog tijesta

Ove kolače je najbolje zamrznuti, ali prije nego što to uradite, ostavite ih oko pola sata u frižideru, pa ih tek onda premijestite u zamrzivač. Na taj način ćete očuvati prhkost tijesta.

Štrudle ili kuglof, keks s punjenjem

Polovinu isječene jabuke ili krišku hljeba stavite u posudu, a zatim u tu posudu odložite mekane kolače koje želite da čuvate. Hljeb i jabuka djeluju kao ovlaživač i produžiće svježinu kolačima.

Kremasti kolači

Ovakve kolače ne bi trebalo da držite u frižideru duže od tri dana. Najbolje bi bilo da ih prekrijete masnim/pek papirom, da ih upakujete u kesu ili posudu, a zatim da ih zamrznete. Kada budete planirali da ih poslužite, ostavite ih da se odmrznu na sobnoj temperaturi i biće kao svježi, piše 24 sedam.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije