Hrana i piće

Kako da "ugasite vatru" preljute hrane

Kako da "ugasite vatru" preljute hrane
Foto: Pixabay | Kako da "ugasite vatru" preljute hrane
N.N.

Ljuta hrana svoj intenzivan ukus dobija iz kapsaicina, sastojka koji se nalazi u ljutim papričicama. Kada se kapsaicin spoji s vašim čulom ukusa mozgu se šalje jednostavna poruka – "Vatra!".

Ljuta hrana može povećati nivo energije i ubrzati metabolizam, pa je dobra vijest da kapsaicin možete neutralisati raznim namirnicama.

Pogledajte koje namirnice treba uzimati nakon što ste jeli nešto jako ljuto, a koje je ipak bolje zaobići.

Voda

Ispijanje čaše hladne vode prirodna je reakcija u trenutku u kojem mislite da vam usta gore. Međutim, iako voda privremeno zaustavlja osećaj ljutine ona će zapravo proširiti kapsaicin po vašim ustima i samo pogoršati stvari. Mlijeko ili jogurt

Mleko sadrži kazein, protein koji pomaže u razbijanju molekula kapsaicina a zatim ga doslovno ispira. Upravo to je razlog zbog kojeg se mnoga meksička i indijska jela serviraju s nekom vrstom mliječnih proizvoda. Što više mliječne masti sadrži to je učinak bolji budući da se mast mješa s kapsaicinom i otapa ga.

Alkohol

Alkohol bi mogao pomoći u otapanju kapsaicina, ali količina alkohola u tom slučaju treba da bude veoma visoka – na primjer pivo vam neće previše pomoći. Tequila i votka dokazale su se kao uspješne. Ipak, čašica alkoholnog pića nakon svakog zalogaja nije najpametnija ideja, piše Finirecepti.hr.

Šećer

Najjednostavniji način na koji možete "ohladiti" usta je da u njih stavite kašičicu šećera (ili meda). Držite ga neko vrijeme u ustima a zatim ispljunite – na vašem jeziku stvoriće se sloj koji će ga zaštititi od osjećaja vrućine.

Skrob

Riža i hljeb deluju poput krpe koja će upiti ljute ukuse iz vaših usta. Ove i ostale namirnice koje sadrže skrob stvaraju barijeru između vaših usta i kapsaicina – upravo zato je ljuta hrana često servirana s hljebom ili rižom.

Sladoled

Sladoled je mješavina mleka, šećera i masti, što ga čini savršenim za hlađenje usta i "gašenje požara", prenosi b92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije