Hrana i piće

Kako izabrati savršen avokado?

Kako izabrati savršen avokado?
Foto: N.N. | Kako izabrati savršen avokado?

​Benefiti avokada su izuzetno veliki. Veoma je bogat vitaminima, vlaknima kao i mineralnim materijama, a smatraju ga veoma važnim borcem protiv kancera, a smanjuje nivo holesterora u krvi, kao i rizik od moždanog i srčanog udara.

Sadrži vitamin A, E i B kompleks vitamina. Pored toga, smatraju ga odličnim za vid kao i za zdravlje kože. Osim u ishrani koristi se i u kozmetičkoj industriji jer daje koži zdraviji, elastičniji i blistaviji izgled zbog svojih kvalitetnih masnoća. Eleminiše bubuljice, akne i kožu čini čistijom.

Ova tropska voćka sadrži mnogo masnoća u sebi, pa je stoga kalorična. Međutim reč je o onim zdravim masnoćama. Avokado je odličan za normalizaciju stepena šećera u krvi i insulina kod dijabetesa tipa 2.

Istraživanja su pokazala da avokado liječi bolesti prostate kao i to da smanjuje procenat razvoja raka prostate, a čak djeluje u borbi protiv nekih oblika leukemije, a spriječava i urođene defekte (kao što je rascep kičmenog stuba i defekt neuralne cevi).

Takođe, avokado reguliše probavu. Zbog svoje vlaknaste strukture štiti probavni sistem i nastanak (ili delovanje već nastalih) hemoroida. Avokado je je jak antioksidans i podiže imunitet organizma. Djeluje, antiseptički, antibakterijsko i antivirusno. Takođe, odličan je u borbi protiv lošeh zadaha, pa se smatra i jednim od najboljih sredstava tj. ispirača usta. Avokado povećava apsorpciju hranljivih materija u organizmu. Neke studije su pokazale da konzumacijom avokada dolazi do pet puta veće apsorpcije količine karotenoida (grupa materija koje sadrže i beta karoten i likopen).

Kako jesti avokado?

Iako će se mnogi složiti da avokado nije najdivnijeg ukusa kada ga samostalno konzumirate, u ovom slučaju pomoći će vam razni namazi od avokada, ili kao dodatak mnogim salatama i jelima, pa će vam na taj način prolepati ukus začini i kombinacije sa drugim namirnicama. Upravo zbog svog takvog neuobičajenog ukusa koji je više slan nego sladak, avokado se koristi u salatama i drugim slanim jelima.

Kako izabrati savršen avokado?

Iako postoji više vrsta ove tropske voćke, kod nas najčešće je u prodaji avokado kruškastog oblika, koji je glatke i tanke kore. Njegova boja kreće se od zelene do veoma tamne. Pri kupovini trebate provjeriti zrelost ploda tako što ćete ga uzeti u ruku i blago pritiskati. Avokado je zreo kad je plod umjerene mekoće. Međutim, u našim prodavnicama zbog dužeg trajanja u prodaji često su plodovi avokada veoma tvrdi tj. to je nezreo avokado.

Ukoliko niste sigurni oko tvrdoće avokada čak je bolje da kupite tvrd (tj. nezreo) pa sačekajte nekoliko dana do vam sazri kod kuće. Dovoljno će biti da sačekate tri do pet dana, i plod će biti zreo za konzumaciju. Ukoliko očišćen avokado prelijete limunovim sokom i stavite ga u frižider, biće vam upotrebljiv bar još naredna dva dana, a pire od avokada je u omogučnosti da se zamrzne čak na nekoliko mjeseci.

Sa druge strane, u prodavnici možete naići i na prezrele plodove koji su premekani, pa čak i tamnije kore. Takvi plodovi kada pritisnete ostavljaju udubljene i njih nikako nemojte kupovati. Takođe, izbjegavajte kupovinu oštećenog avokada, a naročito onog koji ima fleke po sebi.

Nutritivne vrijednosti avokada

Da bismo još “plastičnije” pokazali benefite avokada predstavićemo vam u daljem tektu i njegove nutritivne vrijednosti:

Na 100 grama avokada energetska vrijednost je 160 kcal/ 669 kJ.

Izvor većinske zastupljenosti vitamina u avokadu je sljedeći: vitamina C ima 10 mg; vitamina E ima 2 mg; B kompleks vitamina je 1,4 mg. Prikaz razvrstonog potencijala ove voćke je sljedeći: proteini 14,6%; ugljeni hidrati  8,5%; masti 14,6%; šećer 0,6 grama; 6,7 grama je dijetalnih vlakana. Sadrži minerale: magnezijum 30mg,  kalcijum 12mg,  bakar 0,2 mg, natrijuma 7 mg.

(kodren.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije