Hrana i piće

Kako napraviti savršen italijanski obrok

Kako napraviti savršen italijanski obrok
Foto: Pixabay | Kako napraviti savršen italijanski obrok

Odgovarajući oblik testenine može da napravi dobar sos još boljim, ali pogrešan oblik može da uništi obrok.

U italijanskoj kuhinji postoji na stotine oblika tjestenine, a kako biste stvorili vrhunsko jelo, potrebno je znati koja vrsta tjestenina najbolje ide uz određeni sos. Jer odgovarajući oblik tjestenine može da napravi dobar sos još boljim, ali pogrešan oblik može da uništi obrok. Italijanski stručnjak za hranu Gvido Pedreli, osnivač "Nonna Box", dao je svoj stručni savjet za najbolje kombinacije sosova i testenine.

Špagete

Najbolje idu uz: sos od paradajza, bolonjez ili bez sosa. Špageti su međunarodno "jelo sreće" koje svi vole. Njih je najbolje poslužiti s laganim sosom od paradajza ili bez sosa - samo sa malo narendanog sira i s biberom. Špageti s cjelovitim zrnom zbog svoje teksture dobro se slažu s malo 'težim' sosovima, dok tanje špagete mogu da se raspadnu ako se prekuvaju, zato kod posluživanja ne smete zaboraviti na maslinovo ulje. Tradicionalni bolonjez uvijek je pobjednik sa špagetima, jer se bogati sos od paradajza dobro uklapa, pa je sve puno ukusa. Kada je riječ o količini sosa, bitno je da se testenina 'natopi' u sosu, ni previše, ni premalo.

Pene

Najbolje idu s gušćim, težim i sosovima s komadićima mesa. Pene rigate imaju rebrastu površinu, dok su pene liše glatke, ali uprkos razlikama u teksturi, trebalo bi da se odlučite za gušće bazne sosove s puno sastojaka kako bi se 'zalijepili' za tjesteninu. Pene su takođe sjajne i sa bolonjezom, a ovu tjesteninu još možete koristiti i sa sosovima od mesa ili od sira, na primjer, sosom četiri vrste sira. Uz to, ova vrsta tjestenina može i da se zapeče, pa možete napraviti sjajnu zapečenu tjesteninu sa sirom.

Farfale (mašnice)

Najbolje su uz lagane sosove s kremastom podlogom i svježe povrće. Ova vrsta tjestenina odlična je za blage sosove, što znači da joj možete dodati pavlaku za kuvanje sa začinima ili sa sezonskim povrćem i maslinovim uljem. Teški sosovi mogli bi ovakvu vrstu tjestenine da preopterete, pa ukus i ne bi bio najbolji. Kremaste osnove djeluju bolje od paradajza, jer je tjestenina bez težine.

Taljatele (široki rezanci)

Ukusan sos s mesom je pravi izbor, odnosno ovoj vrsti pristaju bogati i teški sosovi: s komadićima mesa, bolonjez, čak i sosovi s kremastom podlogom, ali s nekim dodatkom savršeno će pristajati uz zelene široke rezance. Ova tjestenina savršeno će se uklopiti i sa pestom. To je zato što široki rezanci skupljaju i upijaju ukus, a pri tom ne postaju previše ljepljivi. Ova tjestenina je vrlo svestrana, samo pripazite da ste je skuvali do savršenog zalogaja, tako da tjestenina djeluje zajedno sa sosom.

Fusili

Najbolje se slažu s pesto sosom. Ove tjestenine imaju 'kovrdžavi oblik'. Najbolje su kada se upare s malo težim sosovima koji se 'zarobe' u ovakvoj tjestenini. Savršeni sos je pesto, soso od paradajza s dodatkom povrća ili čak bolonjez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije