Hrana i piće

Kako običan šlag da pretvorite u pravu poslasticu?

Kako običan šlag da pretvorite u pravu poslasticu?
Foto: eismannhans/Pixabay | Kako običan šlag da pretvorite u pravu poslasticu?

Nekim desertima uvijek nedostaje "ono nešto" da budu savršeni, bilo da je riječ o kugli sladoleda ili malo hladnog šlaga.

A kada govorimo o šlagu, ne mislimo na one kupovne koji dolaze u limenkama pod pritiskom, nego o finom šlagu iz kućne radinosti, dobijenom iz punomasne pavlake za šlag, prenosi Superžena.

Sa njim se možete zaista poigrati, jer je bezbroj mogućnosti da mu poboljšate ukus. 

Naravno, neke stvari ne treba mijenjati, ali nekada je samo mala promjena dovoljna da stvorite nešto sasvim novo i uzbudljivo. 

Ovaj jednostavak postupak za bolji ukus profesionalni poslastičari imaju u malom prstu, ali oni koji rade sami kući često zaboravljaju - infuziranje!

Kako ističu na portalu Eater, pavlaka za šlag je savršena za eksperimentisanje s ukusima i njihovim kombinacijama. 

U nju možete dodati mljevene, ali i svježe začine, narendati koricu agruma, natapati štapiće vanile i štapiće cimeta... 

U pavlaku za šlag možete dodati i razne ekstrakte ukusa, no uvijek je bolje odlučiti se za izvornu namirnicu, primjera radi, narendanu koricu limuna ili narandže, kafu u prahu i slično.

Radi se pritom o hladnom infuziranju: u svoju pavlaku za šlag ubacite, na primjer, grančice majčine dušice, ruzmarin ili limunsku travu pa pustite da u frižideru tako odstoji 24 sata.

Nakon toga procijedite pavlaku i probajte je kako biste testirali jačinu ukusa. Po potrebi dodajte još pavlake za šlag ili pak ponovite postupak infuziranja da pojačate ukus. Nakon toga slijedi pravljenje samog šlaga pomoću miksera.

Ako nemate vremena za infuziranje, prije nego počnete praviti šlag umiješajte u pavlaku za kuvanje mljeveni kardamom ili muškatni oraščić, a ako ste hrabriji, isprobajte i mljevenu papriku. 

Možete dodati i kašiku sezamovog ulja ako želite da dobijete orašastu notu ili malo tamari sosa ako vam treba malo slanoće. Umiješajte malo pekmeza ili džema da dobijete na "voćnosti" i boji.

Pošto je šlag dodatak, a nije glavna zvijezda vašeg deserta, ulog je mali, a prostor za kreativnost zaista velik, pa se opustite i počnite sa isprobavanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije