Hrana i piće

Kako pravilno očistiti voće i povrće

Kako pravilno očistiti voće i povrće
Foto: Pixabay | Kako pravilno očistiti voće i povrće

Jabuke, krastavci, paradajz, banane izgledaju prelijepo sa sjajnom korom.

Da li su ove vrste povrća i voće zdrave? Da! Ali samo pod uslovom da ih pre jela očistite od hemijskih aditiva, fiksativa, konzervansa i drugih sastojaka kojima su prskane kako bi izgledale lepo i ne bi se pokvarile u transportu. Evo efikasnih načina!

Većinu vrsta povrća (npr. zelena salata, paradajz, krastavci, rotkvice) i voća (šljive, kruške) dovoljno је da potopite u dva rastvora na nekoliko minuta: prvo kiseli, zatim alkalni rastvor, da bi se oslobodili štetnih materija. Pripremite dvije posude. Sipajte vodu u prvu sa jabukovim sirćetom (pola čaše sirćeta na litar vode), u drugu sipajte i dodajte dvije kašičice sode na litar vode.

Pripremljeno povrće i voće stavite pet minuta u "kiselu kupku". Zatim temeljno isperite tekućom vodom i zatim ih držite u alkalnom rastvoru još pet minuta. Isperite još jednom čistom vodom. Završeno!

Poznato je da se većina vitamina nalazi ispod kore voća, na primjer jabuke. Kora je zdrava i zbog toga što je pektin sadržan u njoj prirodni izvor vlakana. Ali jabuke sa korom možete jesti samo ako su iz vašeg voćnjaka. Sjajne jabuke koje dugo stoje u hipermarketima imaju sjajnu koru jer su prskane raznim uljima i voskovima.

Dakle, prije nego što počnete da uživate u jabuci sa koricom, uronite je u posudu ključale vode. Pogledajte šta će se desiti! Voda će postati mutna, na njoj možete vidjeti masne žute naslage. Koristite sunđer ili rukavicu da operete povrće vodom, prenosi Super žena.

Banane, ananas, pomorandže i drugе agrumе koji su nam došli iz tropskih zemalja takođe treba potopiti u ključalu i rashlađenu vodu. Ali to možda nije dovoljno za uklanjanje toksičnih supstanci iz kožice. Zbog toga ih očistite četkom i dobro isperite pod jakim mlazom vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije