Hrana i piće

Kako rotkvicama produžiti rok i iskoristiti lišće

Kako rotkvicama produžiti rok i iskoristiti lišće
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kako rotkvicama produžiti rok i iskoristiti lišće

Rado jedemo rotkvice posebno zbog toga što su osvježavajuće i hrskave, pa odlično odgovaraju raznim salatama, uz domaći sir i vrhnje, pa i brzo ukiseljene kao dodatak avokado tostu, sendvičima i burgerima.

Kao povrće su prilično izdržljive kad je riječ o stajanju u frižideru, no postoji par trikova zbog kojih će potrajati što duže, a imamo i savjete uz koje nećete baciti ni komadić - bilo samog ploda ili lišća.

Kako ih održati što duže na životu

Držanje voća i povrća u plastičnim vrećicama generalno prizivanje truljenja, pa ga držite ili u papiru ili pak u posudama koje želite koristiti za čuvanje hrane u frižideru. Kod rotkvica će prvo propasti lišće, s obzirom na to da se radi o zeljastoj biljci s mekanim lišćem.

Upravo zato ga odmah odvojite, a crvene plodove operite od eventualne zemlje, pobrišite i spremite u hermetički zatvorenu posudu, pa vadite i sjeckajte po potrebi, prenosi Index.

Šta s lišćem?

Iako se lišće rotkvica najčešće baca, to je prava šteta. Još smo davno kod ekološke aktivistice Marine Matijević našli ideju kako ga iskoristiti - ona ga voli ukomponirati u salatu s ostalim povrćem, začinjenu dresingom po želji.

Osim salate, ovo lišće možete iskoristiti i za pesto, kao i niz drugih sličnih namirnica (ako vam, primjerice, rukola uvene u frižideru, nikako je ne bacajte, već obavezno iskoristite za pesto).

Kako najjednostavnije pripremiti pesto?

Ono što vam je neophodno je štapni mikser ili blender, a od sastojaka uvijek trebate imati pet glavnih komponenti. To su lišće, orašasti plodovi, ulje, bijeli luk  i tvrdi sir.

Tako u ovom slučaju slobodno kombinukte lišće rotkvica, bilo koje orašaste plodove - pinjole, orahe, čak i sjemenke suncokreta - maslinovo ulje, svježi sitno sjeckani bijeli luk i ribani tvrdi sir koji vam je pri ruci. Dakako, posolite i pobiberite svoj domaći pesto po ukusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije