Hrana i piće

Kako se pravilno čuva pirinač

Kako se pravilno čuva pirinač
Foto: Pille R. Priske/Unsplash | Kako se pravilno čuva pirinač

Pirinač je nezaobilazna namirnica u kuhinji svake domaćice.

Njega možete spremiti na različite načine, kao pilav, sutlijaš, prilog raznim vrstama mesa.

Na tržištu postoji mnogo vrsta pirinča, bijeli, basmati, crni, integralni. Važno je da prilikom kupovine pirinča obratite pažnju na rok trajanja, izgled i boju.

Bijeli pirinač ima duži rok trajanja od integralnog. To je zato što integralni pirinač ima veći sadržaj ulja, što mu skraćuje rok trajanja. Dok bijeli pirinač može da se koristi čak iako stoji 3-4 godine, integralni pirinač će se pokvariti ako ga ne potrošite u roku od osam mjeseci.

Najlakši način da se spriječi kvarenje je da ga čuvate u hermetički zatvorenoj posudi. Najbolja opcija je staklena tegla. Na ovaj način ćete spriječiti da se pirinač navlaži i samim tim postane podložniji kvarenju.

Drugi način čuvanja pirinča je zamrzavanje u posudama, pa po potrebi odmrzavate količinu koja vam je potrebna. Domaćice ovdje prave grešku i uglavnom čuvaju pirinač u kesi u kojoj ga kupe.

Kako prepoznati pokvareni pirinač?

 

Ako počne da se suši, razvije buđ, promjeni boju ili čudno miriše to su glavni pokazatelji da se pirinač pokvario. U slučaju da primijetite bube odmah treba da ga bacite, piše B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije