Hrana i piće

Pratite nas na Google news

Kako tačno Mišelinovi inspektori prave recenzije hotela i restorana?

Kako tačno Mišelinovi inspektori prave recenzije hotela i restorana?
Foto: N.N. | Kako tačno Mišelinovi inspektori prave recenzije hotela i restorana?
N.N.

Mišelin je nedavno objavio infografiku u kojoj detaljno objašnjava sam proces inspekcije i recenzije od strane Mišelinovih inspektora te faze u nastanku najpoznatije crvene knjige na svijetu.

Mišelin je međunarodni standard za kvalitet restorantske hrane i usluge. Ta mala crvena knjiga, Mišelinov vodič, je mnogima zvijezda vodilja kada su u pitanju najbolja mjesta na svijetu na kojima se može pojesti obrok. Evo procesa inspekcije koji prolaze svi Mišelinovi inspektori.

PRVI KORAK

Glavni urednik određuje područja (regije) koja će inspektori obilaziti. Svake godine, inspektoru je dodjeljeno drugo područje (regija) koje će on ili ona ''pokrivati'' mjesecima.

DRUGI KORAK

Inspektori putuju tri sedmice u mjesecu posjećujući hotele i restorane koje im je urednik predložio. Četvrti tjedan se vraćaju sa komentarima i potpunim izvještajem te se pripremaju za svoju novu rutu. Prije nego odu na teren, inspektori čitaju lokalne novine, prate društvene mreže, čitaju recenzije, informišu se o preporukama. Radi se o zahtjevnom i detaljnom terenskom radu!

TREĆI KORAK

Kad su svi restorani posjećeni, o finalnom izboru restorana za vodič se odlučuje kolektivno. Organizuju se sastanci na kojima se okupljaju inspektori, glavni urednik te glavni direktor Mišelina. Ukoliko postoje kakva neslaganja, restoran/hotel prolazi novu recenziju, sve dok se ne postigne jednoglasna odluka kolektiva.

ČETVRTI KORAK

Faza pisanja tekstova/recenzija za vodič počinje kada se izvjštaji svih inspektora predaju. Administrativni tim tada ažurira servisne informacije restorana i lokacije, a autori pišu svoje tekstove.

Uloga inspektora nije osuđivati gastronomiju neke zemlje. Oni procjenjuju kvalitet sastojaka, sklad okusa te sposobnosti kuvara.

PETI KORAK

Kad je finalna skica vodiča odobrena, dodaju se fotografije, ažurirane servisne informacije, mapa i tekstovi te se vodič šalje u štampariju na printanje. Nekoliko sedmica kasnije, novi Mišelinov vodič je u prodaji!

UČESNICI PROCESA:

KUPCI

Čitaoci su od velike važnosti za vodič, osim što ga kupuju, oni u sjedište Mišelina šalji godišnje oko 45 000 pisama (s komplimentima i kritikama) koja pomažu inpektorima i urednicima u stvaranju novog vodiča.

INSPEKTORI

Mišelinov inspektor je gost kao i svaki drugi. Često se radi o pojedincima koji su završili ugostiteljsku školu, a jedan inspektor godišnje proputuje oko 30 000 kilometara, pojede oko 250 obroka te spava u više od 160 hotela. Inspektori uvijek blaguju anonimno, nikad ne vode bilješke prilikom blagovanja i uvijek plaćaju sami svoj račun. Tek nakon što su račun platili se mogu predstaviti i zatražiti dodatne informacije, ukoliko je to potrebno.

PROFESIONALCI U UGOSTITELJSTVU

Mišelin je nedavno objavio infografiku u kojoj detaljno objašnjava sam proces inspekcije i recenzije od strane Mišelinovih inspektora te faze u nastanku najpoznatije crvene knjige na svijetu.Pojedinci i grupe koje svojom predanošću i željom za uspjehom omogućuju Mišelinovom vodiču da uopšt postoji i predstavlja industriju koja se konstantno mijenja i razvija.

(jutarnji.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije