Hrana i piće

Kesten: Namirnica za uživanje i zdravlje

Kesten: Namirnica za uživanje i zdravlje
Foto: N.N. | Kesten: Namirnica za uživanje i zdravlje

Jesenja namirnica čiji miris će se narednih nedjelja širiti gradskim ulicama, uz neizbježne crne prste, krije i niz tajni.

Važna svojstva kestena prepoznali su i kulinarski stručnjaci, koji ga sve češće koriste kao glavni sastojak supa, soseva i slatkih poslastica.

Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Uopšteno se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni, koji su slađi i veći od običnih. Sa druge strane, divlji kesten, koji nažalost nije za jelo, posjeduje ljekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

Evo i pet zdravstvenih koristi kestena

1. Namirnica koja vas čini sitima

Sto grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa se iz tog razloga ovi plodovi nazivaju namirnicom visoke energetske vrednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, odnosno povećava se količina bjelančevina i ugljenih hidrata u plodu.

2. Koristi se u ishrani bez glutena

Više od četrdeset odsto kestena čini skrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, supa, i drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da sadrži gluten, preporučuje se osobama koji boluju od celijakije ili ga izbjegavaju u svojoj ishrani.

3. Podstiče rad crijeva

Kestenje je odličan izvor vlakana koja smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad crijeva, odnosno bolju i redovniju stolicu.

4. Čuva bubrege i srce

Kesten je bogat kalijumom i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima. Osim toga, sadrži značajnu količinu vitamina A, B i C, kao i mangana, kalcijuma, hlora, gvožđa i magnezijuma.

5.  Jača imunitet i kosti

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nerava i ojačava imunitet. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije