Hrana i piće

Kesten-pire, kremasta jesenja poslastica

Kesten-pire, kremasta jesenja poslastica
Foto: N.N. | Kesten-pire, kremasta jesenja poslastica

Jesen su hladniji dani, lišće toplih boja i bogatstvo plodova. S prvim jutarnjim izmaglicama i učestalim kišama priroda nas uvodi u mirnije doba.

Dani su kraći, temperature niže, a priroda intenzivnije gubi svoje ljetno ruho. Ipak, u ovom prelaznom periodu sve pršti od šarenila i dozrelih plodova.

Činjenica je da svako godišnje doba ima svoje plodove koji ga na neki način obilježavaju. U ove prohladne dane priroda nudi brojne plodove, a jedan od njih je kesten, pravi jesenji plod i ujedno jedan od simbola ovog godišnjeg doba, čiji hranjivi sastojci pomažu u prilagođavaju organizam na hladnije dane pred nama.

Kesten možemo kupiti kod uličnih prodavača, možemo ga sami peći kod kuće, ali od njega možemo napraviti i poslasticu - pire. Recept za kesten-pire, koji možete jesti kao zasebnu namirnicu ili ga miješati u čorbe i kolače, sam po sebi je jednostavan - najveći posao je zapravo ispeći ili skuvati kesten (u zavisnosti od recepta) i oguliti ga.

Recept

Sastojci:

1 kg neočišćenog kestena

150 ml vode

60 grama šećera

40 ml ruma

100 g vanilin šećera

čokolada za ukrašavanje (usitnjena)

200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Kestene za početak razrežite pri vrhu te ih stavite da se kuvaju oko 30 minuta. Kad su kuvani, ostavite ih da se dobro ohlade, a potom ih ogulite. Zatim očišćene kestene stavite na vagu i u tom omjeru dodajte vodu u lonac, šećer i pustite da zavri. Nakon dvije minute, kad ste dobili sirup, ugasite vatru, dodajte smjesi malo ruma i odložite sa strane da se sve zajedno ohladi i sjedini. U multipraktik stavite kesten i postepeno ga usitnjavajte, istovremeno dodajući pripremljeni sirup. Dobijeni kesten-pire dobro ohladite te ga poslužite u staklenoj posudici, zajedno sa šlagom i usitnjenom čokoladom.

 

Odabir kestena

Kod kupovine kestena treba obratiti pažnju da su plodovi veći, sjajni i bez rupica na ljusci. Kad ih uzmemo u ruku, masa im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šupalj zvuk kada ih protresemo. Kesten se čuva na hladnom do dvije sedmice, a potrebno je povremeno provjeriti jesu li se na pojedinim plodovima pojavile rupice i tad takve plodove treba izdvojiti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije