Hrana i piće

Kineski kupus pršti od vitamina

Kineski kupus pršti od vitamina
Foto: N.N. | Kineski kupus pršti od vitamina

Kineski kupus (lat. Brassica chinensis ili Brassica pekinensis) je zeleno lisnato povrće, bogato mnogim važnim nutrijentima neophodnim za organizam, uključujući vitamine, minerale i karotenoide.

Kineski kupus je ukrštena biljka koja je srodna kupusu i brokuli. To je povrće čije je ime sasvim zasluženo jer mu je rodna zemlja Kina, tačnije delta rijeke Jangcekjang.

Tradicija uzgajanja ovog povrća je stara najmanje 6.000 godina.

Kinezi su počeli prvi upotrebljavati ovo povrće za pripremu jela.

Poznavali su i njegova medicinska svojstva. Doktor Li Šizen iz dinastije Ming proučavao je ljekovita svojstva kineskog kupusa.

U 14. vijeku kineski kupus se proširio na sve dijelove Kine, a početkom 20. vijeka u Koreju i Japan. Ovo zeleno lisnato povrće sada je poznato u cijelom svijetu i dostupno je skoro u svakom supermarketu.

Ovaj izvor zdravlja i energije iz prirode pripada porodici cruciferae, kojoj pripadaju i brokula, obični kupus, karfiol i kelj pupčar.

Vitamini A, C, D i K

Sočni zeleni listovi kineskog kupusa imaju odličan okus i idealni su za pripremu salata i supa. Osim odličnog okusa, kineski kupus je poznat po svom povoljnom uticaju na zdravlje.

Kineski kupus je bogat izvor mnogih važnih vitamina, poput vitamina A, C i K. Vitamin A je neophodan za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema, dobar vid, rast kostiju i zuba, dok vitamin K igra važnu ulogu u procesu koagulacije krvi.

Osim toga, vitamin K poboljšava apsorpciju kalcijuma i održava gustoću kostiju. Vitamin C je poznati prirodni antioksidans, koji nas štiti od štetnog uticaja slobodnih radikala.

Kineski kupus je bogat vitaminom D, koji poboljšava apsorpciju kalcijuma i fosfora i zbog toga utiče na zdravlje zuba i kostiju.

Izvor folne kiseline

Kineski kupus sadrži znatne količine folne kiseline i vitamina B6.

Folna kiselina je neophodna za pravilno formiranje tkiva i ćelija i smanjuje rizik od bolesti srca. Sa druge strane, vitamin B6 je ključan za metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina i formiranje crvenih krvnih zrnaca i antitijela.

Antioksidans

Osim vitamina, kineski kupus je značajan izvor karotenoida poput beta-karotena. Karotenoidi su poznati zbog svojih antioksidacijskih svojstava.

Sprovedena istraživanja potvrđuju da konzumiranje namirnica, bogatih beta-karotenom, smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka.

Osim toga, karotenoidi povoljno utiču na očne bolesti poput glaukoma i degeneracije oka.

Čuva zube i kosti

Ovo povrće sadrži velike količine mnogih važnih minerala poput kalcijuma i kalijuma. Kalcijum je važan za zdravlje zuba i kostiju, dok kalijum održava balans elektrolita u našem tijelu.

Kalijum takođe smanjuje rizik od problema s cirkulacijom i srčanih bolesti. Odgovoran je za regulaciju krvnog pritiska.

Poboljšava imunitet

Odličan je izvor dijetalnih vlakana, ne sadrži masti i ima nizak sadržaj natrijuma.

Mnoge studije povezuju konzumiranje povrća iz porodice cruciferae (kineski kupus, karfiol, brokula) sa smanjenim rizikom od pojave raka.

To je zbog toga što ovo povrće sadrži glukozinolat, koji se bori s rakom i poboljšava rad imuniteta.

Pomaže kod mršavljenja

Konzumacija kineskog kupusa u supi i u salatama je ne samo zdrava, već i vrlo efikasna opcija, ako treba da smršate. Jedna porcija kineskog kupusa sadrži samo devet kalorija i zanemarivu količinu masti. Takođe je veoma zasitna i može se jesti u velikoj količini bez osjećaja krivice zbog debljanja.

Detoksikacija

Ovo povrće je idealno za uništavanje slobodnih radikala u obliku toksina. Ako se konzumira dnevno u pristojnoj količini, on detoksikuje sistem za varenje i pomaže u očuvanju imuniteta tijela. Pomaže u otklanjanju toksina iz cijelog tijela i tako jača imunološki sistem.

Koristan za vid

Ishrana koja redovno uključuje kineski kupus obezbjeđuje prevenciju katarakte i makularne degeneracije.

Poboljšava vid i sprečava pojavu mana oka kao što je kratkovidost.

Sprečava opstipaciju

Kineski kupus je poznat po tome što čini čuda za oslobađanje od hroničnog zatvora. Dijetalna vlakna koja on pruža pomažu u poboljšanju metabolizma crijevnog trakta koji teži da bude usporen. Za dobijanje najboljih rezultata preporučuje se da se konzumira uveče.

Sprečava starenje

Ako želite da sačuvate svoju vitalnost i mladalački izgled, onda vas kineski kupus može spasiti. On je veoma koristan u umanjenju posljedica starenja tijela, pošto predstavlja antioksidans koji pomaže u eliminisanju slobodnih radikala. Uz obilato korištnje bok čoja, bore i bolovi u zglobovima mogu biti neutralisani.

Uvijek je dostupan

Kineski kupus ne samo što je jeftin, već se i gaji tokom čitave godine. Ne morate da čekate nijednu sezonu kako biste uživali u njemu, pošto je uvijek dostupan u svakom marketu.

Čuvanje

Ako vam je ostalo kineskog kupusa, odrežite mu korijen, a glavice omotajte folijom da ne uvenu. Tako ga možete čuvati nekoliko dana u frižideru. Blanširano i ohlađeno lišće možete i zalediti u zamrzivaču.

Svinjski file u soja sosu

Potrebni sastojci:

  • 250 g svinjskog filea
  • pet velikih kašika soja sosa
  • kašika meda
  • kašičica ribanog đumbira
  • 1 manji kineski kupus
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • čen sjeckanog bijelog luka

Priprema:

File ispecite u tavi pazeći da ostane roze u sredini, dodajte đumbir, sjeckani bijeli luk, med i soja umak. Lagano pirjajte dok ne postane gusti sirup.

Kineski kupus operite i prerežite na pola. Stavite ga na zagrijano maslinovo ulje i poklopite da se upari.

Mora biti lagano karamelizovan i hrskav. File narezati, zaliti ostatkom umaka i poslužiti uz kineski kupus koji ste prethodno posoliti.

Možete služiti uz pire krompir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije