Hrana i piće

Pratite nas na Google news

Kisele krastavce jedu i oni koji ne vole kiselo

Kisele krastavce jedu i oni koji ne vole kiselo
Foto: N.N. | Kisele krastavce jedu i oni koji ne vole kiselo
N.N.

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Isto tako, ova kisela salata bogat je izvor minerala, među kojima su i željezo, kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin i tiamin.

Gotovo da i ne postoji domaćinstvo u čijem se frižideru ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. I dok je salata od svježeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice i te kako bi trebalo da se nađu na vašem meniju. Povrće koje se uzgaja već hiljadama godina i danas je među najomiljenijim plodovima iz bašte. Za zimnicu se kiseli, a nekima je najslasniji u svježem obliku.

Krastavac sadrži visok udio vode i obilje minerala (kalijum, magnezijum, mangan, molibden), pa je odličan za hidrataciju i detoksikaciju; uravnotežuje krvni pritisak, poboljšava probavu. Dobar je izvor koji pospješuje izbacivanje štetnih supstanci iz organizma. U krastavcima se nalaze i značajne količine vitamina A, vlakana i silicijum-dioksida, koji je važan za zdravlje kože.

Snažan su antioksidans - Štite tijelo od slobodnih radikala - nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelije u našem organizmu.

Dobar su probiotik - balansiraju probavu te ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio naše zdrave probave.

Čuvaju jetru - osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru te joj pomažu da filtrira toksine iz organizma.

Sprečavaju nastanak čira na želucu - Čir je unutrašnja rana na zidu želuca, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.

Pomažu kod dijabetesa - Istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabilizuju nivo hemoglobina - proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kiseonik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.

Sok od kiselih krastavaca

Ako volite kisele krastavce, za vas imamo dobru vijest! I sok od kiselih krastavaca može biti dobar za zdravlje. Ako ste veoma žedni, žeđ će najbrže smiriti sok od krastavaca jer vam je potreban napitak koji sadrži natrijum i kalijum. Kako ovaj napitak sadrži oba elementa, osvježenje ćete osjetiti trenutno.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije