Hrana i piće

Koje povrće ne treba jesti sirovo

Koje povrće ne treba jesti sirovo
Foto: Pixabay | Koje povrće ne treba jesti sirovo

Sirovo povrće i voće često je najbolji način za unos hranjivih tvari, vitamina i minerala u organizam, jer mu se termičkom obradom gube blagotvorni učinci na naše zdravlje.

Međutim, prema tvrdnjama nutricionista, postoje određene namirnice koje nikako ne biste trebali konzumirati sirove.

Neke su jednostavno bolje za naše tijelo kada su termički obrađene, a neke su čak i otrovne ako se konzumiraju sirove.

Ovo su namirnice koje ne biste trebali konzumirati sirove:

Krompir

Krompir je mnogima omiljena namirnica koju možete pripremati na razne načine. Nekuhani krompir, koji se nikada ne smije jesti, može sadržavati otrovne spojeve zvane glikoalkaloidi koji mogu pogoršati probavni sistem i učiniti veliku štetu zdravlju.

Patlidžan

Patlidžan, prije nego što se skuha, ima isti glikoalkaloidni spoj kao i sirovi krompir, solanin, koji nije smrtonosan, ali ipak nije idealan za jesti sirov. Također, studija je pokazala da patlidžan priptemlje nsa maslinovim uljem (dinstan) ima više antioksidativnih prednosti.

Klice

Sirove klice mogu biti nesigurne jer patogene bakterije mogu ući u sjemenke, čak i prije nego što izrastu.

Mahune

Sirova zelena mahuna nije nužno otrovna, kao što se nekada mislilo da jeste, ali kada nije kuvana može imati više nivoe proteina lektina koji se nalazi u mnogim mahunarkama i može uzrokovati probavne probleme. Blanširanje zelene mahune značajno snižava nivo lektina i najsigurniji je način konzumiranja.

Riža

Nekuhana riža, čak i da je možete prožvakati, ne bi bila nimalo sigurna za jelo. Prema studiji, može sadržavati bakteriju koja uzrokuje bolest. Obično je nema u kuhanoj riži, ali se može početi stvarati ako se skuhana riža ostavi duže vrijeme na zraku.

Brokula

Poznato je da kuhanje brokule na pari čuva ili povećava glukozinolate, dok prženje i kuhanje uzrokuju značajnu degradaciju tih spojeva. A i vašem probavnom sistemu može biti puno lakše obraditi brokulu ako je kuhana, a ne konzumirana sirova.

Karfiol

Sirovi karfiol mnogi teško probavljaju. Pečenje ili kuhanje može biti lakše za želudac i može istaknuti izvrstan okus karfiola. Jedna studija takođe je otkrila da karfiol gubi najmanje minerala i esencijalnih nutrijenata pečenjem u rerni, za razliku od kuhanja.

Šparoge

Šparoge su jedno od onog povrća koje je ukusnije dobro začinjeno i pravilno kuvano, ali je zapravo tako i zdravije.

Prokulice

Prokulice su svakako ukusnije i imaju tendenciju da gube dio svoje gorčine kuhanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije