Hrana i piće

Koji kvasac češće koristite kada mijesite tijesto - suvi ili svjež?

Koji kvasac češće koristite kada mijesite tijesto - suvi ili svjež?
Foto: Pixabay | Koji kvasac češće koristite kada mijesite tijesto - suvi ili svjež?

Kvasac se koristi za pripremu tijesta, a zahvaljujući njemu peciva i hljeb su savršenog ukusa. Možete da koristite svež ili suvi kvasac, ali da li znate razliku između ova dva proizvoda.

Svjež kvasac traje samo dvije nedjelje i mora da se čuva u frižideru, a suvi je prah pa samim tim ima i duži rok trajanja, a može da se čuva na sobnoj temperaturi.

A da li je ovo jedina razlika kada je riječ o upotrebi obe vrste kvasca?

Svjež kvasac je najbolje da koristite kada morate više puta da premijesite tijesto jer onda neće izgubiti oblik i mekoću, a takođe je bolji kada tijesto treba da prenoći na hladnom mjestu. Kada koristite svjež kvasac morate da vodite računa, jer se on lako kvari i ako temperatura vode pređe 45°C, postoji velika vjerovatnoća da ćete ga "upropastiti", odnosno da se neće "aktivirati" svoja svojstva i učiniti da tijesto naraste.

S druge strane, suvi kvasac je možda bolje rješenje jer može mnogo duže da stoji, a da ipak osigura da tijesto nadođe. Dobar je za pripremu tijesta koja se čuvaju u frižideru preko noći, najbolji je kod onih koji ne treba da se premese više od jednog puta, prenosi Stvar Ukusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije