Hrana i piće

Koktel od tri sastojka: Moscow Mule, osvježenje u bakarnom lončiću

Koktel od tri sastojka: Moscow Mule, osvježenje u bakarnom lončiću
Foto: N.N. | Koktel od tri sastojka: Moscow Mule, osvježenje u bakarnom lončiću

Ljeto je period u kojem volimo ispijati ukusne koktele, koji nas istovremeno osvježe i iznenade posebnim i drugačijim okusima. Ako imate votku, pivo od đumbira i svježe cijeđenu limetu - potreban vam je još samo recept za popularni koktel Moscow Mule, koji se služi u zanimljivim bakarnim lončićima.

Ovaj koktel pojavio se je 1940. godine te je i onda jedno od njegovih glavnih obilježja bio upravo bakarni lončić. Priča o nastanku ovog koktela počinje u tridesetim godinama, kada je Džon Martin kupio malenu destileriju votke pod imenom "Smirnoff".

Većina Amerikanaca u to vrijeme nije čak niti čula za votku, pa je prodaja išla vrlo loše, a Martinov prijatelj Džek Morgan s druge strane žalio se na lošu prodaju piva od đumbira.

Čovjek  koji je imao problem s prodajom bakarnih lončića čuo je razgovor dvojice prijatelja te su zajedničkim snagama odlučili pomiješati votku i pivo od đumbira, te dodati nekoliko listića limete i sve poslužiti u bakarnom lončiću. 

Kombinovanjem sastojaka koji su bili osuđeni na propast rodio se Moscow Mule, koktel s jednom od najuspješnijih marketinških kampanja u istoriji, koja ga je dovela do pojavljivanja u brojnim filmovima, ali i neizmjerne popularnosti koja se zadržala sve do danas.

Budući da je baš sada najljepše vrijeme za uživanje u ukusnim koktelima, napravite sami svoj Moscow Mule po veoma jednostavnom receptu. 

Recept

SASTOJCI:

  • 50 ml votke 
  • 20 ml soka od limete
  • 80 ml piva od đumbira
  • kockice leda

PRIPREMA:

Votku i pivo od đumbira sipajte u bakreni lončić pun leda i lagano promiješajte, te zatim umiješajte i sok od limete - kotel je spreman za konzumaciju. Po želji, možete dodati i svježe voće - maline, breskve, jagode...

Lončići

Originalni lončići za Moscow Mule danas se rijetko mogu naći.

Nekome se posreći, te ih pronađe na buvljacima širom Sjedinjenih Američkih Država, a ako se kupuju putem interneta za četiri lončića potrebno je izdvojiti do 120 dolara.

Originalni Moscow Mule lončići težili su 8 unci (oko 200 g), bili su visine 8,26 cm i prečnika 7,6 cm. Na podnožju se nalazio ugravirani natpis: "A Cock'n Bull product".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije