Hrana i piće

Koliko jagoda smijete pojesti dnevno?

Koliko jagoda smijete pojesti dnevno?
Foto: N.N. | Koliko jagoda smijete pojesti dnevno?

Jagode su jako ukusne i mogu se konzumirati u različitim kombinacijama.

Korisne su za imunitet i sadrže veliki broj vitamina, ali mnogi nisu sigurni koliko ih je zapravo dopušteno pojesti na dnevnoj bazi.

Jagode sadrže 60 grama vitamina C i bioaktivne supstance polifenole koji su snažni antioksidanti. Preporučuju se djeci i odraslima koji pate od anemije, a sadrže i folnu kiselinu, vitamin E, provitamin A, vitamine B-grupe, kao i minerale mangan, željezo, kalcij i magnezij.

Iako su savršena poslastica i osvježenje u vrelim ljetnim danima, potrebno je obratiti pažnju na količinu koju pojedemo, posebno kada je riječ o mlađoj djeci koja mogu imati alergiju na ovo voće.

Jagode nisu preporučljive ljudima koji imaju problema s viškom tjelesne težine. Čak i ako nemate zdravstvenih problema, potrebno je obratiti pažnju na to koliko ćete ovog voća unijeti u organizam na dnevnoj bazi.

Zdraviji su tamniji plodovi jer imaju veću koncentraciju antocijana i imaju veće antianemijsko djelovanje. Savršena doza je čaša jagoda dnevno, a veće količine mogu izazvati probleme s probavom.

(NN/wall.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije